luni, ianuarie 28, 2013

CE de patinaj de la Zagreb (8): trei ore in orasul-gazda.


Altfel spus, trei ore in orasul din care n-am vazut mai nimic; desi am stat in el o saptamana incheiata. Aceste trei ore, de dinaintea plecarii spre aeroport, ar fi trebuit sa compenseze tot ce n-am vazut/facut - o esenta concentrata, foarte concentrata, de Zagreb. Asa ca iata ce-am facut, pe repede inainte: m-am pozat cu Al Pacino, am pozat catedrala si copacii scrijeliti, m-am pozat cu Goran Karan (ascultati aici una dintre melodiile mele dragi; caci il stiu pe Goran Karan de la Eurovision, din 2000...)


...am fugit dupa porumbei, am luat la pas centrul orasului - caci baietii il stiau foarte bine dupa o saptamana, am trecut prin piata si prin magazinele de suvenire (ocazie cu care mi-am luat un ou din ceramica; ousorul colorat sta la noi in camera acum, pe un raft de la Ikea - si se potriveste perfect), am cumparat o punga mare de ceaiuri Frank (iubesc ceaiurile astea, mai cu seama pe cele de cirese; daca ajungeti in Zagreb nu uitati, va rog, amanuntul asta esential...), am inghetat un pic (mai mult), am identificat funicularul albastru (dar nu mai era timp de el), am ras, am povestit si.... si... si... am incercat sa ma satur de prajituri. Mama, mama, au croatii niste patiserii ge-ni-a-le! Daca regret ceva asta e: ca nu m-am ghiftuit cu pateuri, prajituri si altele asemenea o saptamana intreaga. Ge-ni-a-le! - va mai spun o data: intr-un sfert de ora am mancat doua prajituri divine, cu fructe de padure. Si-as fi luat si pentru acasa, daca puteam, o sacosa intreaga. Voi, cei nehotarati, merita sa vizitati Zagrebul fie si numai pentru asta. Intr-un cuvant: am petrecut trei ore foarte placute in Zagreb, cu baietii nostri; pe care - recunosc - i-am neglijat teribil toata saptamana. Dar, pentru noi, de-acum incolo si pana la sfarsitul vietii, Zagrebul inseamna, inainte de toate, Dom Sportova si patinaj. Dom Sportiva si patinaj - inca o data zic. Si-mi doresc sa mai cunosc orase care sa insemne asta. Zagreb, iarta-ne, te rog; promit ca ne intoarcem; fie si numai pentru prajituri, fie si numai pentru ca te-ai dovedit o gazda mi-nu-na-ta.


Si, ca sa-i invidiez un pic pe baieti: cu-o zi inainte, pe la statuia asta trecusera (si se pozasera...) Penny Coomes, Nicholas Buckland si dragul domn Platov, Evgeni Platov (sursa informatiei: baietii nostri :)).


Cuvantul-cheie: prajituri. Retineti :).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Fotogenic Zagrebul!

Florentina spunea...

Daaaaaaa :))) Si prajiturile foarte buneeeee :))