vineri, aprilie 15, 2011

Minunatele camasute ale mamaii Tudora

Eu pe mamaia asa mi-o amintesc: mica si vesela, cu camasi albe, frumoase si brodate pe la margini cu ate de toate culorile. Eu le zic "camasi", ele erau mai mult niste rochite, dar asta am aflat tarziu, foarte tarziu. Si tot acum aflu mamaia a cusut toata viata, asta era indeletnicirea ei cea mai draga, si ca tataia Niculae (pe care eu nu l-am cunoscut) batea Bucurestiul in lung si in lat in anii comunismului ca sa gaseasca, dupa ce iesea de la serviciu, nenumarate bobine si gheme cu fir colorat. Ca gasea pana la urma, asta-i un lucru clar, de vreme ce cusaturile colorate ale mamaii au impodobit fiecare petec de panza alba din casa de la Iepuresti, de la camasute pana la cearsafuri si stergare.

Dupa moartea mamaii, camasutele au ajuns la noi, la Bucuresti, unde au fost spalate, calcate si bibilite, inainte de a fi impartite pe ici, pe colo, pe la nepoate, care sa-si aminteasca astfel de mamaia Tudora si de cusaturile ei. Inainte de asta, deci, au trecut si pe la mine prin camera, pe canapeaua portocalie, supuse fiind unei sedinte foto lungi, foarte lungi; sunt fotogenice, tare fotogenice camasile mamaitei, iar mici raze luminoase, strecurandu-se prin perdea, le-au sporit frumusetea.

Pentru ca doua au ramas la mine, astept cu mare nerabdare vara ca sa le port si sa ma mandresc cu ele. Cu minunatele camasute ale mamaii Tudora.

14 comentarii:

Anonim spunea...

pai din doua nu dai si tu una?:)

Florentina spunea...

Nu cred :)

Alexandru Zaharia spunea...

Sunt absolut minunate camasile bunicii! Ce culori, ce modele, ce cusatura... Esti o norocoasa! Pacat ca 'femeile din ziua de azi' nu mai au timp de asa ceva. Mare pacat...

Scoala Jirlau spunea...

Sunt superbe! Am şi eu una şi mă mândresc cu ea.

chiritza spunea...

Ce frumoase camasile mamaiei Teodora....simple si delicate!

chiritza spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Simona Moon spunea...

superbe!

Anonim spunea...

Eu le tineam pe toate. Nu dadeam la nimeni nici una !

Anonim spunea...

Buna ziua, ma numesc Natalia, sunt de la Chisinau!!! De patru ani sunt dependenta de ii, cos, si de aceea am vrut sa intreb din ce zona provin si daca imi permiteti sa reproduc din modelele mamaicai? Mare noroc aveti!

Florentina spunea...

Draga Natalia, ma bucur ca-ti plac camasutele mamaii Tudora - ele sunt din zona Giurgiului, nu foarte departe de Bucuresti; batranele satului Iepuresti inca le mai poarta duminica sau pe la praznicuri si pomeni.
E frumos ca povestea sa mearga mai departe si modelele sa calatoareasca, asa, deci, coase, coase, nu mai sta :)

Anonim spunea...

Bună!
Cămașa reprodusă după poze este demult gata! Aş fi vrut să vă împărtășesc roadele muncii mele, care n-ar fi fost, dacă nu erau pozele dumneavoastră! Dar nu ştiu cum să o fac.

Florentina spunea...

Pai va rog sa imi trimiteti o fotografie pe mail: florentinastoian(at)gmail.com :)))

Anonim spunea...

se pare ca nu este corect indicat e-mailul, nu pot transmite.

Anonim spunea...

Sunt foarte delicate! Frumoasa comoara aveti de la bunica ^^