vineri, februarie 19, 2010

"Lectia" de la Vancouver: tocilarul ia aurul, curajosul ia argintul



Ceea ce parea, in viziunea mea, de necrezut, tocmai s-a intamplat: Lysacek, the most boring skater of all times, cu succesiunea lui de triple si cu lacrimile lui de crocodil si de actor de Beverly Hills, a luat aurul la patinaj, la JO din Canada (ca in alta parte a lumii, exceptand, of course, SUA, aceasta stupiditate nu s-a fi intamplat).

O sa ziceti ca sunt prea nervoasa, la jumatate de ora de la incheierea finalei, si ca dramatizez. Ca Lysacek a avut un program bun, curat, bla, bla, bla. Dar nu cu asta se castiga la olimpiada. Ci cu inventivitate, curaj, chef de a patina, bucurie, entuziasm... Aurul se castiga cu "pachetul Plushenko", o combinatie fenomenala (si in alte tari organizatoare, de neinvins) intre partea tehnica (singurul din concurs care a facut combinatia cvadrupla-tripla, nu cvadrupla simpla, sa ne intelegem) si partea artistica.

Sunt gata sa pariez pe multe lucruri la care tin ca pe Lysacek posteritatea NU il va retine! Ce dracu' a facut Lysacek la programul liber? Si de ce naiba a primit la tehnic note de parca ar fi atins Luna cu mana? Si de ce el si Chan au luat la artistic cat au luat? (Chan mai avea putin si urca pe podium, fara sa straluceasca prin nimic). Ca sa o citez pe Ali, Lysacek e ca un tocilar care si-a spus lectia invatata la perfectie, care a invatat pe deasupra toate capitolele cu exceptia celui mai greu: cvadrupla. Nu o face, dar a luat ochii unui juriu deja domesticit de ideea atat de batatorita in ultimul timp ca se poate lua aurul olimpic fara cvadrupla, ca nu e nicio problema, absolut nicio problema, cu chestia asta.

Ca sa nu imi spuneti mie ca toate aceste discutii din ultimul timp despre "cat de importante sunt toate elementele, nu numai cvadrupla, bla, bla, bla", despre cum "pasii de legatura ai lui cutare american si cutare canadian sunt asa si pe dincolo", n-au avut o menire, si inca una foarte clara: de a pregati, in cazul in care Lysacek (sau Chan) facea un program curat, cu toate triplele lui, o victorie a acestuia. Sa nu ziceti ca nu v-am spus. Si ca nu v-am pregatit pentru asta (cititi postul precedent). Si nu ma acuzati ca pic usor in patima conspiratiei sau ca sunt orbita de Plushenko si nu mai judec clar. Ca nu e cazul. La intalnirile directe Plushenko-Yagudin (ala da patinaj!), puteam sa recunosc, in anumite cazuri, superioritatea lui Yagudin. Deci as fi putut-o recunoaste si acum. Si daca Plushenko facea greseli grave, puteam sa accept sa castige un Daisuke Takahashi (excelent la toate capitolele, tehnic si artistic) sau un Stephane Lambiel (cu un simt al muzicii fenomenal). Dar nu un Evan Lysacek sau un Patrick Chan (sau ce patinator mai inventeaza americano-canadienii), care nu vor ramane in istoria patinajului cu evolutiile lor inodore, incolore. (Am suficiente argumente ca sa nu fiu acuzata de scenarita. A se veadea olimpiada de la Atlanta pentru gimnastele romance...).

Pentru cine a urmarit discutiile de pe forumuri din ultima perioada si articolele din presa nord-americana, ce s-a intamplat in dimineata asta nu e deloc o surpriza. Pentru ca s-a incercat prin toate mijloacele sa se imprime o stare de spirit favorabila castigarii aurului fara niciun pic de risc. S-a dat drumul, cu arul lui Lysacek, la medalii care proslavesc lipsa de curaj in patinaj si conformismul: "fac sapte triple si zece pasi de legatura si am rezolvat". Asta e lectia pe care o serveste JO de la Vancouver lumii, o lectie absolut paradoxala, din care nu mai intelegi nimic: "avem pista cea mai rapida la sanie, ce daca mai moare cate unul?, a gresit, e eroarea lui, redecshidem pista... dar la patinaj sa castige tocilarul".

Sa nu ziceti ca nu va spun de acum: si in proba de dans, Oksana Domnina si Maxim Shabalin o sa aiba probleme. Au un dans obligatoriu pe ritmuri aborigene, iar comunitatea aborigena a sarit in sus de zece metri (unde era comunitatea asta la alte concursuri, cand s-a patinat pe ritmuri de felul asta) ca nu se respecta regulile, ca nu e nimic acolo ce seamana cu dansurile lor, bla, bla, bla... Iar povestea asta a fost mediatizata la extrem, de cateva saptamani bune, si surprinzator, ca sa citez un comunicat de pe site-ul organizatorilor, cu o zi inainte de compulsory dance, "Controversy looms at ice dance". Si mai spun ceva: Tess Virtue si Scott Moir din tara gazda si o pereche de americani de care n-au auzit nimeni pandesc aurul ca niste vulpi flamande. Pe reteta deja probata in cazul baietilor: "Se ia un exercitiu corect-corect, fara niciun pic de sare si piper (a se citi risc), se adauga un pic de E-uri de la plic (a se citi controversa), cat sa nu se observe ca ai schimbat gustul, si aia e. Aur. Inghiti pe nemestecate si esti fericit. Dupa o ora (a se citi o zi, doua, o perioada), o sa ai un gust in gura de-o sa-ti vina sa vomiti si o sa te intrebi cum dracu' a fost posibil sa inghiti ca prostul o asemenea tampenie". Asemanarile cu cazuri reale sunt intamplatoare, evident, si acesta este un pamflet.

Pe principiul priramidei inversate (pentru cine a ajuns pana aici), faptele sunt urmatoarele: Plushenko a pierdut medalia de aur la JO de la Vancouver in fata lui Evan Lysacek. La un punctsi vreo 30 de zecimi.

Ca sa recapitulam, Plushenko a mers excelent, cu cvadrupla-tripla, si cu o alta serie de triple, plus parte artistica super consistenta, dar a pierdut. A fost un exercitiu excelent, memorabil, Plushenko a intrat ultimul, si-a stapanit nervii si a dat tot ce putea in acel moment. Cand stia deja ca Lysacek se instalase in varf cu programul lui "corect". O tripla cu un zbor putin mai aplecat in aer, dar aterizata excelent, a dat un excelent prilej de scadere - "se poate scadea un punct, se poate scadea un punct! - urla aproape satisfacut Marius Negrea, comentand pentru TVR". Si asa a si fost, s-a scazut ceva aici, si destul de mult, se pare. Iar Plushenko a pierdut aurul, desi e imposibil de crezut ca toata seria lui de sarituri, chiar si cu aplecarea asta in aer la o tripla, a fost mai slab punctata decat triplele "curate" ale lui Lysacek.

O sa ziceti ca am ajuns ca Vadim, critic tot si toate si o dau in conspiratii. Eu zic ca nu-i asa si, oricum, pe principiul "Gigi", "pe blogul meu fac ce vreau eu". Dar eu va spun altceva: pe youtube sau in reluare, priviti fara patima (si fac si eu chestia asta) cele doua exercitii: Lysacek si Plushenko, chiar in ordinea asta. Ordinea intrarii in concurs. Si spuneti-mi cu ce ati ramas dupa urmarirea evolutiilor celor doi. Cine e adevaratul campion olimpic? Cine o sa ramana in istoria patinajului? Eu zic ca raspunsul e evident.

Iar in timpul galei a facut-o si pe-asta: a luat-o pe podium, pe la locul I, ca sa ajunga la locul lui :)

Si niste updatari, care vor continua toata ziua (nu doar eu am vazut altfel lucrurile):

Gold for MEN's figure skating should be associated with a quad. Lysacek will be remembered as being extremely lucky tonight. Plushenko had really bad luck tonight - he should have beaten Lysacek - someone not in his class.

The scoring system squelches passion and encourages carefullness. Figure skating has become a CYA sport.

Evan did not deserve this medal. And this unfair poor judge is the only way that American lossers can get this medals. Guys, this not sport likely...

Reigning world champion Evan Lysacek gave the United States their first Olympic men's figure skating title in 22 years with a risk-free performance on Thursday... and so on.

74 de comentarii:

Ana spunea...

Eu nu mai inteleg nimic. Daca particip si eu la concursuri si fac pasul strengarului de +3 am sanse sa-l bat pe Plushenko cu tot cu cvadruplele lui? Asta-i directia in patinaj? Atunci mai bine ma reprofilez pe curling, sa stiu o treaba.
Nu-mi vine sa cred.
Il preferam chiar pe antipaticul Joubert, valoros tehnic si suficient de inteligent incat sa-si aleaga niste programe care sa-l avantajeze.
Sa nu mai vorbesc de Steph. E strigator la cer ca unul care ar emotiona si o piatra nu prinde podiumul, in timp ce unul expresiv ca o usa ia aurul.

Florentina spunea...

Sunt de acord cu tine suta la suta. Si sunt socata, pana la urma, de ce s-a intamplat. Dar as fi fost si mai rau daca nu eram pregatita, daca n-as fi stiut ca se poate, ca exista mari sanse sa se intample asa. Mda. Sunt absolut convinsa ca intr-o tara neutra asa ceva nu s-ar fi intamplat. Asteptam Soci - 2014 pentru niste rezultate corecte si concludente la patinaj, chiar daca acolo Plushenko va fi doar spectactor. Aici a fost preagtit sa ia aurul. Dar altii au fost mai "pregatiti" ca el, si cu arme in tolba decat ce se vede efectiv pe gheata. Bine ai zis, "expresiv ca o usa", incape tot aici.

flv spunea...

In primul rand... ce ma bucur sa gasesc pe cineva atat de prompt si elaborat in reactie :)
N-as fi putut s-o zic mai bine ca tine.
Respect munca si efortul sportivilor in general, nu vreau sa fiu obtuza, dar it is a fact ca stilul de patinaj al americanilor a fost intotdeauna liniar si boring, chiar daca impecabil tehnic.
Imi pare rau sa constat... nu incetarea suprematiei clasice, absolute a rusilor ci disparitia figurilor pasionale, entuziaste chiar daca putin vanitoase. De exemplu cata vreme Plushenko a stat pe bara patinajul masculin nu a evoluat. A fost incredibil sa vad patinatorii din Japonia si Corea cazand in timp ce incercau un quad dar castigand tot respectul pentru acceptarea provocarii pe care a aruncat-o rusul. Si asta reusind sa fie si foarte expresivi. Bronzul lui Takahashi e doar inceputul, sper. Of! :)

Cioara spunea...

Declaratia lui Plushenko: “If the Olympic champion doesn’t know how to jump a quad, I don’t know. Now it’s not men’s figure skating, now it’s dancing”... si asta cred ca spune totul...

Florentina spunea...

Uf, m-as fi bucurat sa ma bucur de aur acum in loc sa ma agit pe-aici. Una peste alta, daca Plushenko si Lambiel se retrag, japonezii (in principal, Daisuke Takahashi) vor fi singurii care vor face patinajul sa creasca, reusind, da!, din fericire, sa fie si expresivi. Patinatorii americani si canadieni sunt, din pacate, doar un balon de sapun umflat la mondiale si, din pacate, din patru in patru ani, si la JO. Iar cand au noroc sa fie tara gazda, balonul se transforma intr-o gogoasa mincinoasa.

Overall, am un sentiment super neplacut vizavi de ce s-a intamplat in dimineata asta. Patinajul mondial a primit un pumn in figura si s-a intors in timp cu ani buni. Olimpiada din 2002 (cu confruntarea dintre Yagudin si Plushenko, o infruntare autentica, pe baza de valoare) a fost la kilometri distanta de ce s-a intamplat azi.

LUIZA spunea...

Incerc sa-mi revin dupa dimineata trista.Cineva a sesizat aceasta diferenta la base value :
EVAN
Triple Axel + Double Toeloop 10.45 -0.56 9.89
PLUSH
Triple Axel + Double Toeloop 9.50 1.00 10.50

Frumos si realist ceea ce ai scris .Marius Negrea nu-l poate suferi pe Plushi dar, comentatorul de pe EUROSPORT care este si arbitru a spus ca el l-a vazut pe Plushi pe primul loc.Daca Plushi asa a facut la festivitatea de premiere este demential si il pup de o suta de ori.Este simpatic, are ceea ce altii nu au si nu vor avea vreodata: carisma.

Florentina spunea...

Da, declaratia lui Plushenko spune totul. Din pacate, micile lui ezitari din programul lung au fost speculate la maximum si au cantarit, in ochii arbitrilor, mai mult decat cvadrupra si programul foarte bun si curajos.

Lysacek a castigat cu un program "risk-free", cum bine zicea cineva, iar asta nu mai inseamna patinaj, nu mai inseamna spectacol. Inseamna orice altceva.

Florentina spunea...

Luiza, da, si pe mine m-a amuzat faza de la premiere, desi am vazut-o doar pe Reuters, ca nici Eurosportul, nici TVR-ul nu s-au invrednicit sa dea si festivitatea.

O sa studiez si eu in deatliu punctajele, n-am reusit sa le vad cand am scris postul, de dimineata.

Tu unde citesti ce mai citesti? Pune un link sa-mi var si eu nasul...

LUIZA spunea...

http://www.onlinesport.ro/stiri/sporturi/jocuri-olimpice/jo2010/59672/primul-furt-la-olimpiada-plusenko-face-salt-cvadruplu-un-american-ia-aurul-pe-mana-arbitrilor.htm

LUIZA spunea...

http://evgenyplushenkodevotion.yuku.com/topic/1641/t/Plushenko-Men-Free-Skate-February-18th.html?page=3

Carmen spunea...

Am urmarit finala pe France 2 unde comentator a fost Philippe Candeloro si pot confirma ca si el era socat de ceea ce se intampla. Spunea ca finala i-a lasat un gust amar in ciuda nivelului ridicat, pentru ca in opinia lui patinajul s-a intors cu cativa ani inapoi prin victoria acordata americanului. M-am bucurat sa ascul un comentariu obiectiv si pertinent, mai ales ca el vine din partea unui fost patinator care, facand pe muschetarul pe gheatza, m-a facut sa ma indragostesc pentru totdeauna de patinaj:) Pacat insa ca si aici, ca in mai toate sporturile, jocurile de interese strica de fapt spectacolul si inverseaza valorile...

LUIZA spunea...

POze frumoase si graitoare :
http://evgenyplushenkodevotion.yuku.com/topic/1641/t/Plushenko-Men-Free-Skate-February-18th.html?page=3

Florentina spunea...

Da. Mi-ar fi placut sa-l ascult pe Candeloro, ca sa nu mai am senzatia ca dau eu in scenarita sau ca numai eu vad altceva decat ceilalti.

Iau la rand linkurile. Primul pune punctul pe i: "Plushenko a fost furat". Eu n-am indraznit sa spun chiar asa, desi cam asta e ideea.

Luiza spunea...

Pe forumul de pe onlinesport majoritatea erau impotriva lui Plushi acum insa si-au cam schimbat atitudinea si-l vad pe Plushi ca fiind adevaratul castigator (mai putin cei care au o ura viscerala).O amica din Italia imi spunea ca italienii(comentatorii) au fost socati cand au vazut rezultatele, nu le venea sa creada.

Florentina spunea...

Am pus acum pe blog un comentariu al lui Elvis Stojko.

Titlul spune tot: "The night they killed figure skating".

Mara spunea...

"...cu succesiunea lui de triple si cu lacrimile lui de crocodil si de actor de Beverly Hills..."

ca bine zici!!

plushi are magnet, este un adevarat artist pe gheata si un adevarat sportiv olimpic. imi pare foarte rau ca l-au nedreptatit la arbitraj.

Anonim spunea...

Cum spune Stojko" They robbed him of his destiny"...Asta au reusit sa faca...I-au furat destinul, ar fi intrat in istorie cu un al doilea titlu olimpic...El e adevaratul castigator!

Anonim spunea...

S-a arbitrat de la programul scurt pentru american . Este foarte clar , am studiat notele acordate . Asa ca nu mai trebuie sa surprinda pe nimeni ce s-a intamplat la programul liber. Si probabil ca mai urmeaza si alte "surprize". Sunt curioasa cum or sa arbitreze la dans .

Florentina spunea...

La dans e clar: ponegrirea rusilor a inceput deja de cateva saptmani, controversa fiind starnita de dansul lor pe ritmuri aborigene... Tess Virtue si Scott Moir (Canada) si Tanith Belbin si Benjamin Agosto (SUA) sunt, in mod clar, printre favoritii presei nord-americane.

Dia spunea...

Oare nu se poate face totusi ceva? K imi amintesc k in 2002 la Salt Lake City s-au dat 2 medalii de aur in urma unei contestatii...Ceea ce a patit Evgeni e atat de nedrept...Daca si Stojko si Candeloro cred la fel eu nu cred k ni se pare noua sau k tinem noi cu Plushy...Eu inca sper k se mai poate face ceva...Din ce citeam din declaratiile lui Mishin spunea k nu va lasa lucrurile asa...Sper doar k Plushenko sa nu se retraga din cauza acestei nedreptati...E deasupra tuturor cu mult!

Florentina spunea...

Din ce-am putut eu sa inteleg de pe site-ul oficial al lui Plushenko, azi in Rusia a fost mare tam-tam pe chestia asta. Acum imi pare rau ca nu m-am tinut de rusa aia pe care am invatat-o la generala vreo 3 ani, dar in studioul nu stiu carei emisiuni era invitat sa vorbeasca Anton Sikharulidze (care patina cu Elena Berejnaia). El e acum presedintele nu stiu carei comisii de sport de pe-acolo. A intrat in direct si Yana, sotia lui Plushenko, dar pe bune ca n-am inteles ce zicea, Putin s-a varat si el in chestia asta si l-a felicitat pe Plushenko pentru un program de aur... Plushenko tot vorbea pe la niste televiziuni... agentiile rusesti de stiri au si ele detalii... adica valva s-a facut. S-a vedem acum. Si precedent ar fi (chiar cu Elena si Anton si o pereche canadiana...) Nu-mi dau seama insa cat si cum se poate face ceva. Sper sa existe insa urmari.

Dia spunea...

mersi mult de tot...ar trebui sa facem ceva...desi nu stiu cum l-am putea ajuta noi...eu inca nu pot sa imi revin dupa ce s-a intamplat...Sper din toata inima sa se intample ceva...Mishin nu mi se pare genul de om care sa renunte atat de usor, mai ales cand are dreptate...U de unde stii toate fazele astea cu emisiunile? si ai idee unde pot vedea si eu premierea? k nu au aratat-o pe niciun post...

Florentina spunea...

Filmuletele de care vorbesc sunt aici: http://evgeni-plushenko.com

Asta e site-ul lui oficial. Doar ca toata lumea vb in rusa. Iar premierea nu am vazut-o nici eu, am vazut doar poze pe Reuters. Ceea ce poti sa faci si tu, doar ca pozele sunt micute. Si mai sunt poze si pe niste agentii rusesti de imagine, gen http://visualrian.com/lists/item/52547.

E.L spunea...

....Pentru ca nu se poate sa nu spun si eu ceva despre ziua de azi...
Da Plushenko e om!
...un om care atins perfectiunea in domeniul lui. nu ne plac oamenii astia ... prezenta lor ne aduce aminte , noua , muritorilor, ca suntem mici, slabi, urati, nepriceputi,trecatori... si atunci ce facem noi, astia multi si mizerabili, astia mici si traspirati de la atatea triple sarite ?! schimbam regulile jocului ... ne punem costumul de gala si coronita pe frunte si ne amagim ca suntem ca el...
Programul lui Plushenko a fost de aur. Axelul ala inclinat il defineste ... e spiritul lui de luptator... incrancenarea lui de a fi mereu mai bun... Si la Vancouver da, Plushenko a fost cel mai bun!!!

PS1.Eu sunt un "Evan Lysacek"...
PS2.Si Marius Negrea e un "E.L"...

Dia spunea...

bv E.L....e perfect adevarat ce ai scris...nici mie nu-mi venea sa cred ce a tipat marius negrea pe tvr 1 k a castigat lysacek...un comentator mediocru, care habar n-are ce vb...sigur ii e ciuda pe plushenko...cea mai buna performanta a lui e locul 19 si are curajul sa-l critice pe plushenko...habar nu are ce inseamna sa fii campion...pacat k exista oameni mediocri ca el, care nu suporta sa vada oameni perfecti si prea buni...e o rusine sa avem astfel de comentatori

Dia spunea...

Uitati-va aici ce are de spus Plushenko...e the best ever
http://www.youtube.com/watch?v=AHjvG-nEEfo

Florentina spunea...

Excelent spus: "Axelul ala inclinat il defineste ... e spiritul lui de luptator... incrancenarea lui de a fi mereu mai bun".

Dia, am pus filmuletul pe blog. Spune tot.

A. spunea...

Va suparati daca nu vreau medalia aia dubla, gen Salt Lake City? Atunci a fost un mare scandal, castigasera rusii (pe drept, as usual!) si canadienii atatea spume au facut, au intimidat o arbitra sa declare niste chestii, ca pur si simplu s-a mai acordat o medalie perechii canadiene! De atunci cred ca li se trage lor.

Eu am vazut cred ca vreo 2 mici ezitari la Plush, chiar nu stiu ce a fost cu el, de la inceput mi s-a parut c-a intrat nu prea ok pe gheata, dar arbitrii atata au asteptat sa-l taxeze. Speram sa pluseze la 2 quads sau altceva.

Sincer, nu sunt un fan inrait, dar e o durere sa vad un sportiv umilit si nu mai sper la dansuri originale ca se va castiga pe drept. Oricum, daca n-au avut sanse nici Lambiel, nici japonezul, nici altul, s-a mai intors lumea catre Plush :))

Dia spunea...

Am mai descoperit un articol excelent...Russia reacts...Pana si Tatiana Tarasova, care a contribuit la antrenare lui Lysacek, spune ca arbitrii l-au jefuit pe Plushenko, daca vreti sa cititi
http://www.chicagobreakingsports.com/2010/02/russian-officials-plushenko-deserved-the-gold.html

Florentina spunea...

Citim, citim. Si multumim.

Dia spunea...

Oare voi reusi vreodata sa trec peste asta? K mi se pare k trec zilele si nu pot uita nedreptatea asta...Daca eu ma simt asa, oare cum se simte Plushy?N-as vrea sa stiu ce e in inima lui...Si sincer si eu as reactiona la fel, nici eu nu as recunoaste k Lysacek e adevaratul campion...Si Daisuke Takahashi e de partea lui...Si oricum Lysacek nu se va putea bucura in veci de medalia asta...

Florentina spunea...

Asta e clar, ai dreptate: Lysacek nu se va bucura de medalie. Nici n-are cum. N-o merita. Si in sinea lui stie asta. Chiar daca n-o s-o recunoasca nicicand, va fi haituit de gandul asta. Si e o pedeapsa destul de mare: sa iei aurul dar sa stii ca nu-l meriti. Oricat ai incerca sa te convingi pe tine si oricat ti-ai spune ceilalti ca tu ai patinat curat si Plushenko nu prea.

Dia spunea...

mai aveti ceva noutati?

Florentina spunea...

Eu, nu. In afara faptului ca, din cate inteleg, a fost depusa totusi o contestatie in acest sens. Era un text pe undeva, dar nu mai stiu pe unde, care inventa contestatiile de la Olimpiada.

Dia spunea...

mersi mult:)ma bucur oricum k mai suntem oameni pasionati de Plusheko si care il admira pe acest sportiv formidabil...ptr k din pacate, nu prea am prieteni cu care sa vb despre Plushenko...ei nu se uita la patinaj:)

LUIZA spunea...

http://en.rian.ru/sports/20100220/157949285.html

Anonim spunea...

Eu nu inteleg de ce nu fac contestatie din moment ce sustin si ei k programul lui a fost de aur...nu e corect:((...ceva trebuie facut

Florentina spunea...

Atunci e clar: lucrurile raman asa. Si, pana la urma, daca stai si te gandesti, problema e, intr-adevar, cu sistemul de notare.
Adica nu poti sa spui ca juriul l-a furat pe Plushenko, ca nu pare veridica treaba, ci problemele vin din faptul ca saritura cvadrupla e prea putin valorizata, in comparatie cu tripla. Pentru o cvadrupla primesti, parca, 11 puncte, pentru o tripla - vreo 9.

Adevarata problema aici e: ca noul sistem de punctaj (care nu e nici macar atat de nou) nu noteaza suficient de bine saritura cadrupla ori combinatiile cvadrupla-tripla. Si-atunci trebuie cumva schimbata povestea asta, dar nu acum, in toiul JO.

Si-atunci, daca asta e problema, intr-adevar nu prea ai cum sa faci contestatie. Ca sa ce? Ca tot aceleasi componente vor fi notate si la o reevaluare a programelor. Asadar, sistemul de notare actual nu incurajeaza pe cei care risca si fac sarituri cu patru rotatii, ci ii rasplateste pe cei care evolueaza foarte corect, chiar daca fac numai triple. Am mai citit eu in stanga si in dreapta si inteleg din ce citesc ca, efectiv, Lysacek a stiut sa profite de sistemul de punctare si sa-si alcatuiasca un program din care stia ca va obtine multe puncte: si-a umplut programul cu triple, piruete si alte chestii si a obtinut si o multime de bonificatii. Pentru ca, potrivit regulamentului, o tripla e notata diferit: daca o faci in a doua parte a programului primesti 10% bonificatie. Si-atunci, de-aici si diferentele de punctaj la triple. Asta e. Fir-ar. E frustrant totusi ca am aflat pe pielea lui Plushenko ca notarea e de rahat.

Dia spunea...

Totusi patinajul nu e matematica...:)si cine isi face tema de acasa mai bine primeste punctaj mai bun...bine ai zis tu:tocilarul ia aurul...

Luiza spunea...

Si totusi exista multa lume nemultumita de rezultat http://uk.eurosport.yahoo.com/winter-olympics/

Luiza spunea...

Scuze,ca tot trimit linkuri dar imi este atat de greu sa accept ce s-a intamplat incat cum gasesc o initiativa pro Plushi o imbratisez, si ti-o trimit si tie .Asta pt ca cei care-l iubesc, intra pe acest blog si asteapta noutati dupa cum am citit intr-un post al Deei.
http://evgenyplushenkodevotion.yuku.com/&ei=b4iBS9GENpSemwPElIDhBg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CAwQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Devgeni%2Bplushenko/devotion%26hl%3Dro

Dia spunea...

multumim Luiza...wow...cred k daca luam initiativa se poate face ceva...din 3000 de oameni 2250 cred k Plushenko merita aurul...iar pe urmatorul link veti putea gasi adrese la care sa trimiteti mailuri k sa facem ceva ptr Plushenko...
http://evgenyplushenkodevotion.yuku.com/topic/1643/t/Send-Letter-to-Voice-Support-for-Evgeni-Plushenko.html
Luiza, te inteleg perfect...au trecut deja 3 zile si eu tot la asta ma gandesc...linkurile tale sunt mai mult decat binevenite...cu totii asteptam ultimele noutati cu sufletul la gura:)

Luiza spunea...

Rusul asta mi s-a lipit de suflet:
http://www.europafm.ro/stiri/sport/plushenko-vrea-sa-concureze-si-la-soci-in-2014~n37783/

Dia spunea...

vai Luiza...mie imi spui???eu cred k sunt mai rau...de unde esti?

Luiza spunea...

Din Bucuresti? Tu?

Dia spunea...

Din Resita...dar si mie mi s-a lipit de suflet...din 97 il tot urmaresc...are acel "ceva", ceva deosebit care il face sa fie iesit din comun si iubit de toti:)Vreau sa vin la Buc la Kings on ice:)Sa-l vad si eu in viata reala:)

Luiza spunea...

Asa este .Poate ne vedem in aprilie.Am citit intr-un articol ca vrea sa concureze si la Sochi ....ar fi prea frumos

Dia spunea...

da...ar fi excelent...sper sa ramana in competitie si sa ii bata mar pe restul:))Plushenko e Plushenko! Lumea intotdeauna isi va aminti de el!!!

Luiza spunea...

Un mic pansament pt noi cei care suferim:
http://plushenko.forumfree.it/?t=45875711&st=165#entry379475446
Din ceaa ce am mai citit:
-Rusia a gresit tactica cand a mizat doar criticand punctajul la SP
-Cunoscatorii spun ca lucrurile s-ar fi transat dupa SP cand i s-au acordat niste puncte nemeritate gelatului si rusii ar fi tb sa-si schimbe tactica
O chestie personala :la ceremonia de premiere mi s-a rupt sufletul cand l-am vazut pe PLushi cu mana pe medalie oftand atat de adanc.

Florentina spunea...

Sunt de acord, oricum, ca trebuia sa se faca taraboi de la Programul Scurt. De acolo au inceput problemele, mie imi e clar. Daca patina in ultima grupa si lua CAT TREBUIA, nu mai discutam acum. Patinand al zecelea, evident ca programul nu a fost punctat la adevarata valoare. Iar Misin a avut dreptate sa faca galagie legat de treaba asta. La Torino s-a tras la sorti ordinea la programul scurt, aici s-a luat in calcul clasamentul international. Nemaipatinand de trei ani, Plushenko era al 39-lea parca pe plan mondial. Un rahata. Oricum, acolo s-au decis treburile. Sa faci program scurt cu cvadrupla si sa fii la 50 de zecimi distanta de Lysacek, iata buba. Acolo trebuia facut tam-tam.

Dia spunea...

Pe masura ce tot puneam anumite lucruri la cap imi reiese clar k a fost ceva premeditat...s-a ales de la inceput cine trebuie sa iasa castigator si au facut in asa fel incat sa iasa lysacek...deja numele asta imi provoaca greturi...oricum, paginile de net vuiesc de comentarii cum k americanul nu merita,asa k oricum medalia aia o sa ii stea in gat...

Luiza spunea...

http://www.liveinternet.ru/users/vancouver/post121302017/,

Dia spunea...

ce scrie acolo?k nu inteleg rusa

Dia spunea...

nu pot sa cred ce s-a intamplat si la perechi...rusii p 3...incredibil...mi-e tot mai clar k totul e aranjat k americanii sa castige...nu mai am nici cel mai mic dubiu...rusine sa le fie ptr aceasta olimpiada...

Florentina spunea...

Aici o sa castige Canada. Ca sa nu se supere tarile vecine si prietene :)

Dia spunea...

am si eu o curiozitate...americanii si canadienii dc castiga numai cand concursul are loc pe continentul lor?...plus k marius negrea ii ridica in slavi pe canadieni si americani...mi se pare incredibil

Florentina spunea...

Da, si pe mine ma uimeste entuziasmul lui Marius Negrea, atunci cand comenteaza evolutia perechilor americane si canadiene. In fine, astept sa vad finala din noaptea asta, desi o sa ma trezesc, cred, numai pe la 6, pentru ultima grupa. Nu cred ca ierarhia se poate schimba, mai cu seama ca (si-mi pare rau pentru asta) pe mine nu m-a dat pe spate programul liber al rusilor la Europene. Sunt ei favoritii mei, dar programul liber m-a lasat cam rece. Vedem in seara asta, poate adormita sunt mai sensibila :) Sper, oricum, sa nu pice mai jos de 3. Ca chiar ar fi o drama.

Dia spunea...

continua sa curga articolele despre Plushenko...si ce e ciudat este k majoritatea sunt scrise de americani, care spun k lysacek nu merita aurul...Ma doare k desi atata se mediatizeaza problema asta, nu se face nimic concret...http://www.femmefan.com/blog/2010/02/22/plushenko-takes-silver-not-gold/

Luiza spunea...

Nu stiu cat este adavar si cata diversiune.
http://evgenyplushenkodevotion.yuku.com/topic/1645/t/EVGENI-PLUSHENKO-IS-ASKING-FOR-OUR-SUPPORT.html

Dia spunea...

wow...nu-mi vine sa cred...oare chiar va face ceva????wow...ar fi excelent

Dia spunea...

sa trimiteti mailuri...eu m-am pus pe treaba...trebuie sa fim alaturi de el...cu orice pret...si cred k se poate face ceva!

Luiza spunea...

Florentina, PLushi merge sigur la Torino .
http://video.gazzetta.it/?vxChannel=Primo
Te invidiez!!!!!!!!!!!!!

Glumeam.

Florentina spunea...

Da, am vazut filmuletul, Plushenko e categoric: vine la Torino. Iar eu nu pot decat sa ma bucur si sa ma afisez acolo cu un tricou, gen: "You are the Real Olympic Champion":)) Nu, nu radeti, ma gandesc destul de serios la ceva de genul asta :)

Florentina spunea...

Si sa facem cumva sa ne vedem la Bucuresti, pe 11 aprilie :)

Dia spunea...

florentina,mergi la torino?

Florentina spunea...

Daaaa :)) Dar nu credeam ca o sa vina si Plushenko atunci cand mi-am luat bilete la CM. De fapt, in mintea mea lucrurile erau clare: Plushenko urma sa ia aurul la Vancouver si, odata misiunea indeplinita, sa se retraga si sa sara peste CM (titluri mondiale are destule). Inteleg insa ca orasul ii e foarte drag: a castigat in Torino medalia olimpica de aur, asa ca vine, orice-ar fi :)

Dia spunea...

si cat a costat un bilet?de curiozitate intreb k nu am mai fost niciodata...sper din toata inima sa ajung la buc pe 11 aprilie:)

Florentina spunea...

Un abonament la toata competitia mondiala (de la antrenamente pana la programe libere, trecand prin programe scurte, originale si alte asemenea), un abonament pe tot si toate, a costat 350 de euro. Ceea ce e aproape acceptabil, daca stai si te gandesti ca biletul la o singura finala poate sa fie si 80 de euro. Asadar, daca iei in calcul vreodata un campionat mondial sau european (ca olimpiada are alte reguli), urmareste site-ul care pune in vanzare bilete si ia abonament. Din timp. E mai convenabil, mult mai convenabil.
Si asta e un pret mare, ca am vrut sa stau mai in fata. Dar cred ca gasea, si cu 200 si ceva, mai sus, in arena.

Si nici eu n-am mai fost la patinaj pana acum, dar am zis, ce naiba, ma uit de cand ma stiu si nu ma duc? Mai ales cand se intampla sa fie asa aproape?

Luiza spunea...

Trebuie sa ne vedem la Bucuresti dupa cum am vorbit si cu Dia.

Dia spunea...

oricum, bestial ar fi sa iti iei si tricou cu You are the real olympic champion!...Trebuie sa ne vedem la Bucuresti...eu nu mi-am luat inca bilet ptr Kings on Ice,sapt viit e oare tarziu daca imi iau?

Luiza spunea...

Plushenko a fost superb la gala, are clasa .Mi-a venit sa ma ridic in picioare in fata televizorului si sa-l aplaud........fiecare program a lui, iti ramane intiparit in minte ........parca iti lasa o dunga pe creier, pe suflet. Am citit un post ca si Tarasova l-a aplaudat indelung.

Florentina spunea...

Oi fi eu paranoica, dar mi s-a parut ca melodia aia, Je suis Malade, a avut un mesaj de transmis. In alte conditii, cred ca ar fi dansat pe Zorba Grecul, ar fi avut un program vesel si ghidus.

Luiza spunea...

Ceva dragut:http://www.youtube.com/watch?v=s6G0BarvATA

Anonim spunea...

http://lumerkoz.edu Give somebody the to a site about the http://www.comicspace.com/atrovent/ communicated http://soundcloud.com/propecias killer http://www.comicspace.com/adalat/ thegroup http://epsaservicecenter.com/members/Buy-Lamisil.aspx favouring bleachers http://rc8forum.com/members/Buy-Synthroid.aspx piltingsrud knowgod