luni, septembrie 08, 2008

El que no ha visto Granada, no ha visto nada...

Ziua 3

Asa se zice pe-acolo. Asa zice locuitorul orasului Granada, umflandu-se in pene. Si-asa zice si turistul care-a trecut pe-acolo, laudandu-se in fata celora care n-au fost asa de norocosi ca el. "Cine n-a vazut Granada, n-a vazut nimic".... Mda. Eu as zice ca subscriu. Si as si reformula: cine n-a vazut Alhambra din Granada, chiar ca n-a vazut nimic. Serios, acum, Alhambra e ceva de vis. Scuzati cliseele, dar asa e. Se zice chiar ca e cel mai vizitat obiectiv turistic din Europa. Se sta la cozi o zi intreaga, ca sa intri. Noi am avut noroc: l-am avut pe Dan - se stie el - care ne-a luat bilet dis de dimineata si noi doar ne-am infiintat la 10 fara un sfert la intrarea in Alhambra si-am alergat prin gradini si pe langa castele, ca sa fim la ora fixa - la 10 adica - la intrarea in Palatul Nasrid. La piece de rezistence. Ca daca nu esti acolo la ora programata, adio, vizita! Dar s-o luam cu inceputul... (daca ma mai ajuta memoria, ca sunt vreo trei saptamani de cand ne-am intors din concediu)...

Trezit la 5.20. Stiu asta cu precizie, ca mi-am notat pe un carnetel :) In ideea ca voi scrie pe blog peripetiile andaluze :) Am ajuns in statia de autobuz - Estacion de Autobuses de Malaga (Paseo de los Tilos)... Fie vorba intre noi, statiile astora de autobuz arata mai bine decat aeroportul Baneasa (iar cea din Granada arata mai fain decat aeroportul "Henri Coanda")... La ora 7.00, autobuz spre Granada. 9.67 de euro de persoana.

Pe la 9, parca, am fost in Granada. De-acolo, am luat autobuzul 33 (de la autogara) pana in centru, Plaza de los Reyes Christianes, langa catedrala. Si de-acolo, am luat 32-ul, un autobuzo-microbuz, care ne-a dus pana la Alhambra. Despre Alhambra AICI. Pe scurt, Alhambra vine de la Al Hamra (in araba, "rosu", castelul rosu). Palat maur. Ansamblu de monumente de arhitectura islamica. Fabulos. Bine, eu nu ma mai straduiesc. Ca nimic din ce as spune n-ar putea sa redea, de-adevaratelea, ce-am vazut noi acolo. Pe bune, acuma: daca te duci in Andaluzia si nu faci efortul sa vezi Alhambra, serios ca esti un prost. Am scris si imi asum.

Rosu, verde, caramiziu, pestisori, nuferi, scari cu manere in care curge apa, fantani care-apar de unde nu te-astepti, oaze de racoare... gradini... si, mai presus de toate, peretii incrustati, adevarate bijuterii de arhitectura. Am crezut anul trecut ca daca am vazut Sagrada, nu se poate sa existe ceva mai incarcat. M-am inselat. Aici e maximum, mai mult decat poate ochiul sa cuprinda. Dar ochiul e desfatat, rasfatat, uimit, atras... niciun moment, agasat. Va rog eu sa vizitati Alhambra, o sa-mi multumiti. Pe bune.

Fiti, insa, prevazatori si asigurati-va ca puteti vedea palatul maur: se-aduna lumea la coada inca de pe la ora 5 dimineata, asa ca ingrijiti-va de treaba asta. Sa nu ratati vizita, doar pentru ca nu v-ati luat masuri de precautie. Cica s-ar face si rezervari pe site. Luati asta in calcul, e o varianta buna.

Sunt mai multe tipuri de vizite: vizita de dimineata (pana la ora 2, recomandata mai ales in timpul verii), vizita de dupa-amiaza (e cald rau, totusi) si vizita nocturna (cand nu puteti intra, insa, in Palatele Nasrid. Si daca nu puteti intra in palate, mai bine alegeti alta varianta...)

Atentie! Nu faceti ca mine! Luati-va incaltaminte potrivita, fratilor. Sandalutele in cureluse, in snurulete, cu talpa de un milimetru (exagerez) NU SUNT RECOMANDATE! O sa muriti! O sa va doara picioarele din fund, vorba unuia pe care l-am auzit eu pe la Gara de Nord. Tineti cont ca toate aleile sunt pe baza de pietricele. Si ca pietricele nu sunt si ele puse la orizontala, "ca oamenii", ci la verticala, in picioare. Asadar, adidasi, sandale cu talpa groasa si comoda! Ca altfel patiti ca mine: dupa doua zile de concediu, sunteti muci. Si dupa o vizita in Alhambra pana la ora 2, sunteti muci-muci. Pai, ajunsesem sa imi var picioarele, cu tot cu sandalelel mele rosii, in toate firisoarele de apa de-acolo, doar-doar nu m-or mai durea. In fine, ati inteles ideea.

O sa las pozele de la Alhambra sa vorbeasca. Pun aici un procent infim din cate s-au facut. Un amic chiar imi zicea: "ma, tu ai vazut Spania prin obiectivul aparatului..." Se poate.

Inteleg ca asta era o tactica anume de constructie, specifica maurilor: apa, in fata castelului, pentru imagine in oglinda...

Dantele, dantelutze in piatra...

Ferestre dand spre gradini...

Granada, de sus, si eu cam adormita. Ca ma trezisem la 5, cum v-am zis...

Apa...

Apa... V-am zis ca era cald, nu?

In oglinda...

Tot in oglinda...

De nuferi v-am zis, nu?

Parc-ati lua in considerare Andaluzia pentru urmatorul concediu, nu?

Eu zic ca e o varianta buna si va sustin :)

Am vazut si un curcubeu...

Si-aici, la Alhambra, e o cetate numita "Alcazaba"... Eu prin ea...

Dupa amiaza, am umblat cu Mariusache si cu Dan prin Granada. Alandala. Era cald, imi amintesc, granadezii (granadinezii :)) se ascunsesera prin case, pe la umbra. Si inchisesera si magazinele, evident, ca erau ore de siesta. Da' noi am stat cateva ore bune pe-acolo, asa ca le-am vazut si deschise :)

Am mancat la Restaurantul... Alhambra. Ne-am luat "fritura mixta", adica o combinatie de peste si fructe de mare, prajite toate. Am baut "tinto de verrano", un fel de vin dulce si bun, gen sangria, si ne-au incantat auzul doi acordeonisti. Romani bineinteles. Care au trecut apoi sa ceara "una moneda por favor". Ca veni vorba de romani, nu sunt prea multi pe-aici. In afara de cativa acordeonisti (ca era unul si in Malaga, care-o canta pe-aia cu ratusca...), n-am vazut decat niste turisti din Cluj in Cordoba. In rest, liniste. Mult mai bine decat in Barcelona, unde-am auzit, in buricul Ramblei, "Fa, curvo, io-ti dau bani, fa!"

In rest, Granada e un oras fotogenic. Ca toate celelalte orase andaluze. Biserici, patio-uri in umbre si lumini, verdeata, bucatele de ceramica incrustate pe ziduri, strazi, stradute, apa rece, ceaiurile de langa Catedrala (a nu se rata, miros fenomenal! Eu mi-am luat Te de Granada si Te y de mily noches), inghetata bestiala, o straduta comerciala, veche de sute de ani, buticuri pline cu nimicuri colorate, tinute de marocani, gentute din bucati colorate de carpa, papucei...

Si pe o straduta (nu ma intrebati care), asezat oasele obosite intr-o ceainarie....

Dar ce ceainarie...

Peretii interiori incrustati cu tot soiul de inscrisuri, lampite cu sticle colorate si lumina difuza, cald, cald... ceai cald, atmosfera calda, buna de tras un joint ::)) Ma, io n-am tras niciun joint in viata mea, nu stiu clar nici ce e ala joint, dar va zic eu ca aici era locu' de jointuri :)) Era asa, o stare de dolce far niente, de semiveghe, de noapte zi... cu ceaiul ala aburind, adus in ceainicul fierbinte, in care pluteau plantutze aromate... paharelele alea aurii, semiumbra, fumul cald al lumanarii aprinse de pe masa, vorbaraia cuminte, abia soptita, din stanga si din dreapta. Eu am pus capul pe un perete din ala si-mi venea s-adorm de bine ce era... Cred ca asa s-a simtit Gavrilescu, ametit de tigancile alea, cu ceaiul si cafeaua lor... Nu ma intrebati cat erau ceaiurile, ca mi-am pierdut uzul ratiunii :) Cred ca in jur de 2 euro. Mariusache si-a luat o cafea, dar si cafeaua era altfel, cu tot soiul de chestii plutind pe-acolo, prin strecuratoare...

Trebe spus ca din exces de zel, sa vedem si pe-aia, si pe-aia, am ratat catedrala cu vitraliile ei. Ca la 8 inchidea si la 8 fara un sfert cand am ajuns noi, nu mai primeau aia pe nimeni. Dar nu-mi pare rau, sa stiti. Ca am motiv sa ma intorc :)

Acestea fiind spuse va anunt ca am plecat din Granada la ora 21.30 (dar cred ca erau autobuze din jumatate in jumatate de ora sau din ora in ora) si-am ajuns pe la 23.30 in Malaga. Unde era foarte cald chiar si la ora aia. Doua vorbe despre autobuze: foarte la locul lor. Autocare chiar. Aer, fiecare cu locul lui (potrivit biletului), super comode si misto. Faceau toti banii, sa va fie clar. Si daca dimineata am mai vazut solul ala rosu si dealurile pietroase ale Andaluziei, printre curbe, seara n-am mai vazut nimic. Cred c-am adormit. Si cred ca mi s-a tras de la ceai. Sau de la pietricele verticale. Sau de la oboseala :)

Aceasta a fost ziua cu numarul 3.... 6 days to come...

P.S. - cred ca asta e cel mai lung post de pe blogul asta. Sper c-ati ajuns pana aici, sper ca nu v-ati pierdut pe drum... :)

26 de comentarii:

Anonim spunea...

superb totul, lumina, arhitectura, verdeata. te invidiez.

Florentina spunea...

:) ma bucur ca mai treci pe-aici :) si ca lasi si semne in urma ta :) si-ti doresc sa ajungi si tu la alhambra, locul ala te transforma fara sa vrei intr-un mic japonez cu aparatul foto lipit de ochi :)

Anonim spunea...

Saru-mina... in 5 minute am vazut in reluare o zi intreaga. Acum imi amintesc mai multe decit credeam. Nu imi inchipuiam ca se poate...

Florentina spunea...

Sa traiesti :) Si bine ai venit pe blogul meu :) Si mai treci, ca mai urmeaza inca vreo cinci zile din Malaga si una din Cordoba... Si ceva despre corrida. Timp de scris sa fie.

Anonim spunea...

Stiu ce urmeaza:) Ba chiar te-as sfatui sa scrii ceva separat de Feeria si de rochiile alea din vitrine care se evaporau in 5 minute:))

Florentina spunea...

Ne cunoastem?:)) Intreb si eu :)) Si o sa vina si continuarea, cat de repegior :)

Anonim spunea...

io cred ca te cunosti cu cioara :)
anul asta merg la barcelona, dar chiar ma gandesc serios sa vizitez si locurile astea. sunt nemaipomenite.

Florentina spunea...

Ma cunosc cu cioara? M-oi cunoaste, ce sa zic acuma :) Parca-mi suna cunoscut dar nu stiu de un' s-o iau. Iar daca mergi la Barcelona, o sa fie cam greu sa vezi si orasele din sud, ca sunt cam departe unele de altele. Io zic asa: Barcelona separat si orasele astea separat. Ca sa te bucuri de fiecare asa cum trebe :)) Si lamuriti-ma cu cioara :) Ca daca nu iau tot blogu' la rand sa vad daca a mai comentat :))

Anonim spunea...

Io stiu... ne-om cunoasteeee... nu ne-om cunoasteee... cine stie? Daca-ti spun ca mi-e dor te tine in fiecare zi intre 11 si 19, te prinzi?:))

Florentina spunea...

Mariusele, tu esti cioara???? :))) Sa mor de ras, nu alta. Am avut o revelatie :)) Sa dea naiba. M-am gandit: "ma, cine-a mai fost in andaluzia??!" si mi-a picat un pietroi in cap: "mariusacheeee!" :)) Si despre rochiile alea am scris deja :) Vezi, daca nu urmaresti?

Florentina spunea...

Ciorica a fost deconspirata :)) Ce tare :))

niki spunea...

Salutare.
Ce frumos ai scris.
Tot zbenguindu-ma pe net dupa informatii despre Alhambra dadusi de postarea ta.
Ma duc si eu vara asta prin Costa del Sol si musai tre' sa trec pe la Alhambra. Probabil va fi cald pe 13-14 iulie cand ajung.
De cate ore am nevoie sa culeg esentialul intr-un ritm lejer?
Adik dak vin dimineata la 10 am timp pana la 2 sa vizitez? sau sa iau bilete in tura de dupa-amiaza?
Give me more tips, if u remember something. :)
Apropo, Gibraltarul e de vizitat, avand in vedere ca eu stau in Torremolinos?

Florentina spunea...

Niki, da, va fi foarte cald, asta e clar. Cat despre bilete... daca ajungi de-abia la 10 in Granada va fi cam dificil sa prinzi tura de dimineata de vizitat. Adica, oamenii aia stateau acolo de pe la 6 dimineata (uneori se sta si mai mult) ca sa poata intra in jur de 10. Exista da, si varianta de dupa-amiaza (vizita), dar cred ca e foaaaarte cald (si sunt si zone de vizitat in aer liber, gradini si alte chestii, si s-ar putea sa fie cam chinuitor). Si e si varianta de noapte, dar nu poti intra decat in gradini, nu si in Palatele Nasrid si nu ai facut nimic. Palatele trebuie vizitate in primul rand.

Din cate stiu se pot comanda bilete si pe net, pe site-ul oficial al Alhambrei. Uite-te pe-acolo si vezi ce si cum. Ar fi o varianta buna. Si categoric recomand vizita de dimineata, e mai ok, nu te omoara soarele. Si recomand vizita la Alhambra, in general. A fost una dintre cele mai faine chestii din tot concediul.

Gibraltarul nu stiu, ca nu am ajuns. Ar putea fi o chestie faina. Si eu am tinut la ea, dar era obositor. A fost o amica si zicea ca ti se urca maimutele in cap :) Dar ca e fain.

Eu recomand oricum Granada si, mai presus de toate, Cordoba. Vezi ca e un post si cu Cordoba. De fapt, daca apesi pe eticheta de la finalul postului, "Vacanta in Andaluzia", o sa vezi cam ce am facut noi in toate zilele. Ca noi am stat in Malaga.

In rest, stiu ca mai e de vazut Sevilla (si chiar Cadiz), dar noi nu am ajuns. Era totusi cam obositor.

Daca vrei plaja mai mult si doar cateva vizite, cred ca Granada si Cordoba sunt cele mai faine chestii, care nu trebuie ratate :)

Sunt aici daca mai ai intrebari. Dar ia la rand posturile din "Vacanta in Andaluzia", o sa gasesti multe ponturi. Prea multe chiar :)

Vacanta faina

cioara spunea...

Niki@ Iti raspund si eu:) Sa vizitezi Alhambra in ritm lejer nu cred sa poti. Complexul e urias si nu poti sa acoperi tot in timpul pe care ti-l aloca ei (fie dimineata, fie seara). Asta ca sa-ti faci o idee. Partea proasta e ca nu poti sa spui ca "o data intrat stau pina vad tot". Pentru ca «andalujii» au pus porti nu numai la intrarea in complexul Alhambra, ci si la fiecare obiectiv din cadrul complexului. Iar daca a trecut ora limita, sa zicem ora 14.00, nu mai ai cum intra la un alt obiectiv. Ca biletele sint scanate la aparatele lor la fiecare intrare. Asa ca sigur vei renunta la unele lucruri. Noi de exemplu nu am vizitat pe indelete "Palacio de Carlos V". Adica am intrat in el, am facut 2-3-5 poze si am iesit. Am stat 15 minute, desi cred ca merita mai mult. Deci la Alhambra vizita in "ritm lejer" este imposibila. Trei sfaturi si inchei:
1. In ziua precedenta vizitei sa zaceti la plaja sau unde vreti voi, dar sa nu umblati pe jos mult.
2. Bagati somn la greu in noaptea dinaintea vizitei, minim 9 ore:)
3. Sa va incaltati cu pantofi de sport sau sandale ceva, dar cu talpa usoara si mai groasa. Pentru ca o sa va rupa talpile drumurile pietruite din Alhambra, care de altfel se regasesc in toata Andaluzia.
Gata, am terminat cu sfaturile. Dupa cum ti-a spus si Fata, daca mai ai nevoie de info, intreaba. Te ajutam cu placere. Fiecare de ce ne aducem aminte:)

niki spunea...

Ooooo, multumesc mult pentru sfaturi. Eu fusei un pic plecat din Bucuresti, apoi uitai un pic de conced, dar acu am revenit la munca si ma bate gandul de luat bilete la Alhambra de pe net, se gasesc fara probleme. Florentina, eu as vrea sa stau vreo 2 luni prin Spania, dar... Am platit deja 3 nopti Madrid(sa-i iau pulsul, ca mai revin io peste fo 2-3 ani) si 6 in Torremolinos. La plaja as vrea vreo 3 zile, apoi cu masina, 1 Granada, 1 Malaga si 1 Gibraltar - coasta. Asa ca nu voi apuca Cordoba iar din Granada si Malaga extrag esentialul, daca pot spune asa. Si ma gandesc la anul sa vad Sevilla si Cadiz, poate si Cordoba(!). Anul asta e un pic de criza, deh...
Am urmarit toate postarile din Andaluzia si sunt excelente, iar pozele, superbe. Se pare ca doar caldura a fost inamicul public nr 1.
Cioara, mersi de informatii. Cred ca o sa ma trezesc la 6 si la 8(cred ca sunt un pic peste 100 km de la Torremolinos) ma prezint la poarta Alhambrei, sa prind 1-2 ore mai racoroase.
Nu am fost deloc in sudul Spaniei si sunt tare nerebdator, caci din putinele impresii gasite, numa' de bine am auzit. In rest va pot oferi impresii din zona Cataloniei: Barcelon, Santa Sussana, la Pineda. Poate, cine stie, vom schimba o parere si la o bere. Na, ca facui rime :)

cioara spunea...

Niki@ N-ai pentru ce, cu placere si altadat'.
Imi mai permit un sfat, e subiectiv, dar... poate vei tine cont de el:) Nu renunta la Cordoba. Chiar merita. E la 2 ore distanta de Torremolinos cu masina. Repet, merita:) Mai mult decit Malaga. Sa nu intelegi ca la Malaga nu e frumos, din contra. Dar nu se compara cu Cordoba. Numai Mezquita, spun eu, face cit trei sferturi din Malaga.
Iar la Granada, sa nu uitati de catedrala. Noi am lasat-o la urma... si am ajuns exact la 19.00 cind inchidea. Chiar imi pare rau.
Cit despre Andaluzia, sigur o sa-ti placa. Nu este asa aglomerata ca si Catalunia, pe care spui ca ai vazut-o. Andaluzia e... asa... mai... mai turist free, cu exceptii normal:)) Iti inspira mai mult Spania. A, si nu e numai turist free, da' e si mai immigrants free. Ceea ce este iarasi un plus in mintea mea:)
La Barca am fost si noi în 2007, am stat 10 zile. A fost foarte, foarte frumos, din pacate n-am vazut tot, asa ca vom reveni acolo cit de curind.

PS: De acord cu berea. Numai sa fie San Miguel si neaparat pe terasa umbrita a unei Cerveceria:))

niki spunea...

@Cioara
Ma bagashi la idei cu Cordoba, mai ales ca ma uitai si pe niste poze. Superb, unii zic ca e cel mai frumos din zona. Si am constatat ca sunt doar 140 km pana acolo din Torremolinos. Daca eram mai istet aranjam pentru o noapte la Granada si cuplam orasele in 2 zile. Cred ca renunt la Gibraltar si "execut" Cordoba. Era asa o senzatie sa pui piciorul la granita dintre continente, dar o las pe alta data, poate ma uit dinspre Africa spre Europa :)
Incep sa iau la puricat si alte articole de pe blogul Florentinei, ca ma mananca de un city-break prin toamna si poate gasesc vreo idee.
P.S. San Miguel se gaseste fara probleme si la noi, Cerveceria trebuie s-o cautam.
Mai stam vreo 2-3 saptamani sa termin niste delegatii si sa vina si soarele mai puternic si facem un degustaciones.

Florentina spunea...

@Niki, zic si eu cum zice si ciorica :), jumatatea mea de calatorii, NU RENUNTA LA CORDOBA. Ca ne suparam :)) Pe bune, acuma. Noi (adica eu si cioara :) am stat in Malaga si de acolo ne-am dus pe colo si pe colo. Si Malaga e faina, n-am ce zice, dar Cordoba e realmente o minune de oras. Si noi n-am vazut decat partea veche, gandeste-te. Ordinea la mine e: Cordoba, Granada, Malaga, desi in Malaga am stat 7 zile cred si acolo am si dormit. E un oras foarte frumos, Malaga, dar celelalte sunt si mai si.

Nu stiu sa-ti spun de Gibraltar, nu-mi vine sa-ti zic sa renunti, ca nu sunt in cunostinta de cauza. Dar eu, data viitoare cand ajung in Andaluzia, ma cazez in Cordoba. Chiar daca asta inseamna sa renunt la Mediterana. Sau ma duc si stau o luna si stau in toate cate putin.

Te invidiez pentru cele doua luni ale tale spaniole. Sevilla e de vazut, Toledo cica+i fain... sudul, in general.

Noi am ales pentru toamna asta Lisabona dupa ce, in martie, am facut un tur pe Coasta de Azur. Puncte faine: Eze şi Menton. Super faine.

Si calatorie frumoasa la mine pe blog, sunt multe poze si ponturi :)) Daca nu imi fac eu reclama, cine sa imi faca?

Florentina spunea...

Ah, da, acum vad ca de fapt faza cu doua luni spaniole e o dorinta :)) Si eu as vrea, recunosc :))

niki spunea...

Dorinte sunt multe, putirinta sa fie...
Ce sa fac, am targetat maxim 1000 euroi/pers vara asta. E putin cate o zi pentru Granada, Cordoba si Malaga, dar nici la plaja nu pot renunta, k ma bate fata. Tocmai bine, se deschide apetitul si data viitoare cand atac Sevilla, fac partea 2 din Cordoba si Granada.
Si ma duc primavara sa nu ma topeasca soarele, sa beau si whisky, nu numai san miguel.
:)

cioara spunea...

Primavara cred ca e aboslut superb in Andaluzia. Cit despre whiskey... vezi ca acolo se bea traditional cu cola. Avem un prieten stabilit in Granada de citiva ani care ne-a spus ca whiskey cu cola e bautura andaluzilor de zi cu zi:)
Indraznesc o intrebare: cum ai dat de blogul asta? Directionat de google sau avem vreo cunostinta comuna?
PS: Nu e obligatoriu sa raspunzi. Eram curios doar. Deformatie profesionala, ce pot sa zic:)))

niki spunea...

@Cioara,
:)))). Imi placu intrebarea. SRI sau tot presa precum Florentina?
De pe google am ajuns, tot cautand impresii "romanesti" despre Alhambra, altceva decat vad pe site-ul oficial. Fu greu, k nici de-al dreaq rumanu nu ajunge pacolo, iar cei cativa "rataciti" nu prea scriu, bag seama.
Altfel vad ca pe blog intra aproape exclusiv prietenii vostrii, ceea ce nu-i tocmai rau. :)
De whisky m-am apucat acu fo 12 ani, ca si de vinul rosu. Musai fara alti aditivi, poate o apa separat. Haladuind prin Franta cu lunile(sportiv pe vremea aia, u ce era sa ma ocup, daca fetele de acolo nu-s la nivelul romancutelor?
Salutare si raman dator cu berea, cum am stabilit.

Florentina spunea...

Pai sa ne tii la curent cu ce-ai facut pe taram andaluz si musai sa pui poze pe undeva, sa vada si ochiul nostru cum mai e in granada, cordoba, malaga, la cateva luni de la vizita noastra.

Ei, mai zic ceva, daca n-ai apucat sa citesti tot ce e despre Andaluzia: musai o seara de flamenco. Oriunde ar fi. dar sa fie. Si sa nu fie musai una oficiala, la teatru sau printr+o sala uriasa, ci intr-o salita mica, a unul bar.

Inteleg ca prin Granada sunt mai multe cluburi de flamenco, in cartierul ala pe care noi nu l-am mai vizita, Albaicin. Noi am fost insa in Malaga, la Kelipe. 12 euro de om, parca. Nu mai stiu prea clar, am scris in post. Dar a fost fenomenal. Si la o corrida, daca va tin nervii. Sa aveti o super vacanta :)

cioara spunea...

Presa, presa... de unde atita sri-ist cind noi aveam telefonul ascultat de securisti pe timpul lu' ala din Scornicesti?:) Noi cu presa... de, daca n-am invatat, asa ne trebuie:)) De stiam io de la inceput ca e asa, nu ma mai apucam de ea... Da' asta-i alta poveste:)
Ca sa-mi explic intrebarea, trebuie sa spun ca stiu un Niki (tot din presa:) si credeam ca esti el. Ma si miram de ce nu mi-a zis nimic, ca intre timp m-am si intilnit cu el la o conferinta. Din pacate io uitai sa-l intreb, asa ca te-am intrebat pe tine. Cam asta e cu intrebarea:)
Despre romani si gusturile lor la vacante nici nu are rost sa vorbim. Romanu' stie doar Budapesta, Antalya, ceva Grecia, Tunisia si Viena. In rest, mai putin. De aia nici nu gasesti multe despre Granada, Gibraltar, Cadiz sau mai stiu eu ce alte destinatii.
Oricum, nici nu are rost sa mai cauti pareri despre Andaluzia, crede-ne pe cuvint, MERITA. Nu o sa regreti nicio secunda.
A, si da, sint de acord 100% cu Fata, nu rata o seara de flamenco si o corrida. Nu vezi asa ceva in fiecare zi:)

niki spunea...

Mama, mama!
Ma trec frisoanele cand vad ce temperaturi au fost anii trecuti prin Madrid&Granada&Cordoba. ziua, la varf, 35 grade. Daca la Torremolinos ma bag in apa, in orase unde ma bag? In bere poate.
Vrusei io sa aman pe sfarsitul lui septembrie, dar fu dorinta prea mare. :)
Altfel, am citit toate articolele despre Andaluzia, marfaaaaaa!
Manual, abecedar! Promit sa vin si eu cu impresii si poze(cum aparatul si prestatorul nu sunt de top, nivelul calitativ nu va fi acelasi) din abundenta.
Mersi de urari!

ANDRA spunea...

Superba Granada! Alhambra de nedescris!!! Am vazut-o si m-a ajutat foarte mult ce a scris aici Florentina (citit inainte de a pleca in concediu). Asadar, Florentina, iti multumesc!