luni, aprilie 07, 2008

Viata noua pentru fabrici si uzine


Am dat drumul astazi la o campanie la care am lucrat de mi-au sarit capacele in ultima luna. Si m-am exprimat eufemistic, sa stiti :) In fine, e o campanie care militeaza (suna pompos, stiu) pentru refunctzionalizarea fostelor spatii industriale: fabrici, uzine si alte obiective care si-au pierdut ratiunea initiala de a fi, dar care pot fi reconvertite si pot gazdui muzee, locuinte, galerii de arta, birouri, scoli... In strainatate sunt sute de exemple de "reconversii structurale", ca asa se numeste procedura prin care o fabrica capata o noua functzie si, implicit, o noua viatza.

Ati inteles ideea: in loc sa le demolam si sa facem malluri si cartiere rezidentiale, am putea sa pastram cladirile, halele, turnurile de apa si sa le folosim. Pentru ca unele dintre ele arata fabulos. Daca vi se pare interesant, puteti citi materialele care alcatuiesc campania "Ia-ti orasul in primire" in ziarul Adevarul.

  • Puteti citi AICI primul articol al campaniei si promit ca revin, pe masura ce sunt publicate articolele.
  • Al doilea articol al campaniei - AICI - interviu cu sociologul Liviu Chelcea, care explica de ce nu suntem atasati de fostele zone industriale...
  • Al treilea articol AICI - despre ultimul furnal de la Resita, aflat in lista monumentelor istorice, pe care proprietarii se straduiesc sa il declaseze.
  • Al patrulea articol AICI - despre procesul de reconversie al Fabricii de Paine Plevnei din Bucuresti.
  • Al cincilea articol AICI - despre reconversia Bursei de Marfuri din zona Rahova-Uranus, Bucuresti.
  • Al saselea si ultimul AICI - despre posibilitatea de a face in Banatul Montan un muzeu al civilizatiei industriale, ca in zona Ruhr - Essen, Germania, unde exista "un drum al culturii industriale", intins pe 400 km.
De asemenea, pe blogul ASTA puteti gasi chestiuni interesante vizavi de patrimoniul industrial - ca da!, avem fabrici in lista monumentelor istorice - si puteti vedea si niste fotografii foarte bune.

Cam atat. Imi urez spor in derularea campaniei :)

Niciun comentariu: