sâmbătă, octombrie 25, 2008

La multi ani, Majestate!



Regele Mihai I al Romaniei implineste astazi 87 de ani. Cu prilejul asta, acum trei zile, pe 22 octombrie, Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER) a organizat, la Palatul Cantacuzino, o festivitate, la care s-au strans peste o suta de oameni. Sa-l sarbatoreasca pe Rege. In ciuda faptului ca se stia ca Majestatea Sa nu va fi prezent, plecat fiind din tara, au venit acolo o multime de oameni, dornici sa-l serbeze. "Suntem prieteni de mult, mergeam impreuna la petrecerile de la Cercul Militar. Am venit, chiar daca stiu ca ca nu e-n tara si nu va veni aici in seara asta. Dumneavoastra stiti ca el a fost rege in pantaloni scurti?", murmura o doamna, urcand scarile palatului. Am fost si eu acolo. Ca sa-i intalnesc pe vechii mei prieteni: Radion Chiaburu si Lascar Zamfirescu, doi dintre colegii de liceu ai Regelui. Sper sa nu-i supere apelativul asta, "prieteni", sa spuna ca-i o indrazneala. Eu asa-i consider: prieteni.

Invitati sa sustina un recital au fost cei patru artisti care alcatuiesc Studioul de muzica veche: Georgeta Stoleriu, Anca Iarosevici, Robert Dumitrescu, Verona Maier.

Uite si pe prietenii mei, in primul rand, in centru fotografiei:

Si uite-i, mai jos, tinand si speech-uri, ca fiecare se pregatise sa depene amintiri din perioada petrecuta in cadrul "clasei palatine".

Domnul Chiaburu voia sa vorbeasca vreo 20 de minute, motiv pentru care s-a tot razboit amical cu Marilena Rotaru, realizatoarea programului festiv. Dumnealui voia sa puna monopol pe microfon, ceea ce s-a si intamplat intr-un final. Dar tot n-a putut sa vorbeasca 20 de minute, cum isi planuise.

Iar eu m-am amuzat de incercarile dumnealui de-a-si urma planul si de-a zice tot :)

Domnul Zamfirescu a venit cu un discurs scris pe o foicica, realmente impresionant, care s-a sfarsit cu lacrimi... "Persoana Majestatii Sale inca din tinerete a arata o tinuta cu toate calitatile unui suflet mare. Modestia Mariei Sale si dreptatea judecatii in toate imprejurarile vietii, manifestata cu vorba dulce, dar ferma, sunt rare intre oameni si nu trebuie interpretate altfel. Ele sunt calitatile oamenilor alesi de Dumnezeu pentru a indruma aproapele cu binele si cu ratiunea pe calea cea justa. Repet, este un suflet mare si un bun roman, nu asa cum se spune acum, ci asa cum noi, cei care am avut norocul sa-l cunoastem bine, o putem marturisi. Sa-i dea Dumnezeu o viata lunga pentru a mai face mult bine in jurul sau. Traiasca Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei!"

Deseara ma duc la un recital la Ateneul Roman, tot in onoarea zilei de nastere a Majestatii Sale, sustinut de panistul Dan Grigore. Va spun maine cum a fost :)

Am uitat un detaliu important: pozele sunt ale lui Lucian Muntean, colegul meu de la ziar, care ma insoteste pe la mai toate materialele. Multzam :)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru Majestatea Sa Regele Mihai I cu ocazia Zilei de nastere 25 Octombrie urez:


"La Multi Ani"
cu sanatate
si
cu revenirea cat mai repede
pe Tronul Romaniei !


Romania republicana este sufocata de:
1) mari nedreptati,
2) mari lipsuri,
3) mari greutati,
4) marea saracie,
5) mari abuzuri,
6) mari ilegalitati,
7) uriase evaziuni fiscale,
8) uriase hotii,
9) uriase excrocherii,
10) vasalitatea fata de Noul Stapan si Invadator al Romaniei
CIA inlocuit Vechiul Stapan si Invadator al Romaniei - KGB,
11) Noua Politie Politica
ce a continuat Securitatea,
12) Marea Coruptie,
13) Mafia PSD & co
ce a continuat nomenclatura P.C.R.,
14) etccccccc.


Traiasca Regele Mihai I !


Cu toata consideratia si speranta,
---------- EXP.: informatician somer [din cauza 11)] Ioan Todiroae (Satul Timisesti, Judetul Neamt) ----------

Florentina spunea...

Ei, nu stiu cui o sa foloseasca mesajul asta, ca nu e blogul Casei Regale, dar hai sa zicem ca azi ma simt ospitaliera :)