vineri, octombrie 03, 2008

Malaga: novillada si poze cu novilleros

Ziua 6, seara

Inainte de pus multe, multe poze, inainte de povesti va spun asa: ca am avut bafta. Ca am putut intra moca la luptele cu tauri, ca in mod normal sunt cam scumpicele. Adica, biletele sunt mai scumpe la corride (cu tauri de cel putin 4 ani) si mai ieftine la novillade (cu tauri de varsta mai mica..) Tinand cont ca arena de corrida e rotunda, asta inseamna ca la momentul inceperii spectacolului, jumatate din arena e la soare si celalalta jumatate la umbra. Ei, locurile la soare (Sol) costa mai putin, cele la umbra (Sombra) - costa mai mult. Sunt si bilete intermediare ca pret, pentru a ocupa un loc in arena care, initial, e la soare si, dupa aceea, ajunge sa fie la umbra (Sol y sombra).

Ca sa va lamuriti cum stau lucrurile, va spun doar ca preturile pot merge de la 2 euro (numar limitat de bilete, conditii speciale, "precio special andanada", in sectoarele 4-5, cele cu soare) pana la 97 de euro.

Stati sa va pun o poza edificatoare, sa vedeti cam cum e in arena pe la ora 18.30-19.00, inainte de a incepe corrida/novillada...

Si va mai spun ca la ei treaba asta e sport national, ca exista abonati si abonamente, ca la fotbal, si ca mosulicii isi aduc pernute ca sa puna pe treptele de piatra pe care se sta la baza arenei. Ca si aici sunt diferente de pret: locuri jos, la etajul 1, la etajul 2... Ca nu lipsesc evantaiele (si, evident, madamele), dupa cum nu lipseste nici baiatul cu "aqua y cerveza", cum e la noi individa care se plimba cu pungi cu seminte, prin tribune, la fotbal...

De retinut si ca, in mod normal, sunt lupte cu tauri in fiecare duminica, in localitatile din Andaluzia care detin arena in acest sens (si mai toate detin). In august, insa, in Malaga, sunt spectacole in fiecare zi. Pentru ca august e luna de sarbatoare, luna in care se sarbatoreste, timp de zece zile, Feria.

Uite un cartel, adicatelea un poster, cu un prea frumos matador :))

Asa ca daca alegeti sa mergeti in august la Malaga, puteti fi sigur ca n-o sa ratati un spectacol cu tauri. Spectacolele costa, dar noi, io si cu Mariusache, fiind acolo la inceputul lunii am prins o competitie intre novilleros si intre scoli taurine. Stati ca va zic cum se chema: "III Certamen Internacional de Escuelas Taurinas". Pe 6, 7 si 8 august s-au intrecut novilleros, viitorii matadori, iar pe 11 august a avut loc finala (asta a fost a sasea zi in Malaga), cand s-a ales castigatorul si eu m-am pozat cu el :))

Inainte de orice...

... un mic DICTIONAR TAURO-ROMAN...

Corrida - lupta cu tauri, in care taurii au cel putin patru ani. Astea sunt cele mai tari (io n-am vazut de-astea, dar o sa vad, ca ma mai duc :))

Novillada - lupta in care taurii au cel putin trei ani si se cheama novillos (la asta am fost noi, in doua randuri)

Torero - termenul cu care sunt desemnati fiecare dintre cei care iau parte la o lupta cu tauri, ca e o intreaga echipa aici. Termenul comun, pe care il stim noi, "toreador", nici macar nu exista in limbajul luptelor moderne cu tauri. El a fost popularizat de Bizet in "Carmen".

Toti cei din poza sunt toreros...

Matador/novillero - care sunt diferentele? Matadorul a trecut de alternativa, o ceremonie in care e propus spre a primi titlul de matador, o lupta cu tauri in care e secondat de doi matadori pentru a absolvi, pentru a trece de la statutul de novillero la cel de matador. Un novillero poate sa se lupte doar cu novillos, in vreme ce un matador se lupta si cu tauri (toros), si cu novillos. Dat fiind statutul sau, matadorul nu lupta cu novillos (tauri de 3 ani) decat in festivaluri. Matadorilor li se mai spune si espadas (sabii) sau diestros (experti).

Uite un novillo, un taur mai "micut". Care, cand intra in arena, facea ca toate spumele, de nervos ce era...

Tercio - o lupta cu tauri e alcatuita din trei parti (tercios). Fiecare se desfasoara dupa un anumit ritual.

In primul tercio - tercio de varas, taurul (fie el taur, taur, fie el novillo) e ametit cu capele de culoare magenta. Toti cei care alcatuiesc suita torero-ului fac treaba asta, agita mantii, enerveaza si obosesc taurul... Tot acum intra in scena picadorul, pe un cal, si ii infige taurului o lange in gat.

In al doilea tercio - tercio de banderillas, apar banderilleros care infig in spatele taurului mai multe randuri de banderillas (tepusele cu franjuri colorati). Iar in al treilea tercio - tercio de muerte, se produce faena - actul ritualic al omorarii taurului.

Picador - in primul tercio, prima parte, cum v-am zis, picadorul (individul care vine pe cal in arena) foloseste o pica, o lancie pe care o infige in spatele taurului, pentru a-i slabi muschii de la gat. Taurul isi va tine din acest moment capul in jos si va putea fi ucis mai usor, in sensul ca toreadorul poate sa-i dea, la sfarsit, lovitura finala. Novillada sin picadores - inseamna novillada fara picadori. Novilladas con picadores - novillade cu picadori. Se va vedea, mai jos, ca noi am avut picadori in arena. Calul e intotdeauna invesmantat intr-un fel de zale si are ochii acoperiti, iar picadorul are si el picioarele varate in niste "cizme" otelite.

Dar stati ca daca picadorul tine lancea prea mult infipta in spatele taurului, lumea incepe sa se agite si sa fluiere...

Banderillero - este acel torero (din suita, din echipa matadorului/novillero-ului) care, in partea a doua a luptei cu tauri, infige banderillas (cate doua) in spatele taurului. Trebuie sa le stiti, sunt tepusele acelea cu franjuri in diverse culori. Cateodata intra, cateodata nu :(, iar publicul incepe sa fluiere in caz de esec. Tinand cont ca un taur e deja obosit si slabit dupa ce il inteapa lancia picadorului, banderillas au rolul de a-l slabi si mai mult. Daca, in prima parte a luptei, taurul refuza sa se apropie de calul pe care e picadorul si acesta nu poate infige lancea, sunt folosite banderillas negras - tepuse mai lungi, mai grele, cu franjuri negri. Pentru crescatorul de tauri e rusinos sa fie folosite aceste tepuse, o dovada a faptului ca nu au fost antrenati cum trebuie pentru lupta.

Daca priviti cu antentie pozele, o sa vedeti ca taurul are infipte in spate niste chestii colorate... banderillas. Din pacate, n-am surprins momentul in care au fost infipte...

Capote/muleta - prima este capa folosita de toti toreros (inclusiv de personajul principal) in prima parte a luptei. E o capa magenta pe o parte, galbena, pe celalalta.

La final, matadorul/novillero-ul schimba capa cu muleta - din panza rosie, pe un bat de lemn, pe care o foloseste pentru faena...

Faena - sub palaria acestui termen intra tot dce se intampla in cea de-a treia parte (si ultima) a luptei cu tauri, toata actiunea care se petrece cu capa de culoare rosie (muleta). Este partea cea mai importanta a luptei.

Un matador are zece minute de la inceputul celei de-a trei parti ca sa omoare taurul. Daca, dupa aceste zece minute, taurul e inca viu, presedintele arenei va cere sa i se dea matadorului/novillero-ului un avertisment - aviso.

Torero mai primeste un aviso, dupa alte trei minute si inca un aviso, dupa alte doua minute. Dupa cele trei avertismente, taurul poate parasi viu arena, dar asta reprezinta o mare rusine pentru torero. Fie vorba intre noi, la novilladele la care am fost noi, niste torero din-astia tinerei au chinuit rau de tot taurii si au fost fluierati copiosi. Dar taurii tot morti au iesit din arena :((

Brindis - inainte de a incepe faena, matadorul/novillero isi da palaria (montera) de pe cap si cere presedintelui arenei permisiunea sa omoare taurul. In acest moment, poate sa salute, sa ofere un salut - brindis si sa dedice moartea (viitoarea moarte) a taurului cuiva din public, unui alt torero sau intregii audiente. Daca brindis-ul e pentru o singura persoana, torero va inmana acelei persoane palaria sa pe intreaga perioada a faenei, putand sa o arunce peste umar. Daca moartea taurului e dedicata intregii audiente, torero va pune palaria jos, in mijlocul arenei, sau o va arunca peste umar, ca sa-i poarte noroc. Daca palaria nu cade drept si se intoarce invers, e semn ca torero va avea ghinion :(

Cum e omorat taurul? La sfarsitul faenei, matadorul/novillero-ul va incerca sa infiga o sabie (estoque) chiar printre omoplatii taurului, iar varful sabiei ar trebui sa strapunga/sectioneze aorta. Intepatura/lovitura se numeste estocada.

Daca taurul nu cade, torero va folosi o alta sabie, avand un fel un fel de cruce (descabello), care sa strapunga maduva spinarii. Lovitura e aplicata la ceafa. Atunci cand taurul se prabuseste, un banderillero va infige un cutitas (puntila) in aceeasi zona. Si gata :(

Ce se intampla dupa ce e omorat? Un grup de catari impodobiti intra in arena si cara taurul, de-acum mort de-a binelea, in zona in care se afla macelarii, care-si fac treaba...

Ce sunt trofeos? Trofeos - trofeele sunt inmanate matadorului/novillero-ului dupa o performanta extraordinara. Sunt mai multe si au legatura cu taurul, bineinteles. Cu consimtamantul multimii, torero-ul si echipa lui fac un tur al arenei (vuelta). Daca cea mai mare parte a audientei cere acest lucru presedintelui arenei - in mod normal, fluturand batiste albe (panuelos) - presedintele poate sa il premieze pe torero, poate sa faca semn ca e de acord sa i se dea o oreche (una oreja). A taurului, bineinteles. Daca multimea cere si presedintele insusi considera ca performanta respectivului a fost extraordinara, poate sa-l premieze cu doua urechi (dos orejas). Daca presedintele considera ca performanta individului a fost cea mai-cea mai, il va premia cu doua urechi si coada :) - dos orejas y rabo. Acestea sunt cunoscute sub formularea "los maximos trofeos". Trofeele sunt aduse in arena si inmanate matadorului/novillero-ului care face un tur al arenei cu ele.

Uite-aici, i se aduce urechea si i se inmaneaza...

... individul o ia si face turul arenei, impreuna cu echipa, ca sa prezinte trofeul...

Cartel - un cartel e un poster care promoveaza lupta cu tauri/un poster pe care sunt prezentati matadorii/novilleros care vor participa la lupta... Uite-asa ca-n pozele de mai jos... In mod normal, sunt cate trei matadori sau novilleros care lupta cu cate doi tauri fiecare. In fruntea listei sunt cei mai tari, se intelege:))

Dupa cum se poate vedea si in poze, in arena sunt desenate doua cercuri. Care-i rolul lor? Picadorul trebuie sa ramana in afara cercului exterior pentru a primi atacul taurului, in primul tercio, iar toreros trebuie sa-l tina pe taur in interiorul primului cerc inainte ca acesta sa atace calul si picadorul.

Si va anunt ca si eu mi-am cumparat un cartel cu 5 euro si vreau sa-l inramez si sa-l pun pe hol :))

Ah, si traje de luces - asa se numeste costumul, din pricina lucirilor si stralucirilor...

Va mai spun asa: ca in prima zi in care am fost, aproape mi s-a facut rau pe-acolo :) Prea multi tauri care mureau, cald, sange, soare... Dar costumele sunt realmente betoane, iar oamenii astia - matadorii/novilleros - stau atat de tepeni ca zici ca sunt infipti intr-un bat, nu alta. Lumea e agitata: se striga, se gesticuleaza, se ofteaza, cand torero e prins pe picior gresit si-si mai ia cate un corn. Dar cat tupeu! Pe bune, sa fii la un milimetru de taurul ala furios care, atunci cand intra, rupe tot! Alearga ca un apucat, se repede la tot si la toate. Furie, mama, nervi!

Si, bineinteles, ca matadorul/novillero e plin de figuri :) Si ele poarta diverse nume: Veronica, Chicuelina, Faroles, Gaonera... adica ingenunchieri, rotiri, suciri... taurul e fixat in ochi, multimea striga ole!... Cu o mana in sold, picioarele desfacute si infipte in pamant, invarte taurul incoace si incolo...
Stati ca mai e o treaba! E cam la sfarsit, sper sa cititi pana aici, dar scriu cu majuscule: TAURUL NU ARE NICIO TREABA CU ROSUL! Si cu nicio culoare, ca nu vede in culori! Se foloseste o capa rosie, din vechime, pentru ca petele de sange sunt mai greu detectabile pe rosu... A mai cazut un mit, ala cu taurul care vede rosu in fata ochilor si se umple de nervi :))

La final, dupa ce primeste urechea (asta am vazut eu cu ochii mei), torero si suita lui fac un tur de arena. Multimea e in delir. La propriu. Se arunca evantaie, saluri, una... alta (se zice ca si sutiene, io n-am vazut)... Ei, torero le ia, le trece pe la inima si le arunca inapoi. Figuri, mama :)) Inteleg ca e moarta lumea dupa indivizii astia :)) Cand nu mai apuca el sa le pupe si sa le arunce pe toate, le arunca ceilalti :)) Dar nu cred ca sunt asa de pretuite...

Ei, pe 11 august, in finala, a castigat un portughez in costum verde. Manuel Dias Gomes. Uite AICI o stire dintr-o gazeta :)

Dupa ce-a primit si trofeul, am avut voie sa coboram si-n arena. Asa ca ne-am dus fuga - fuga si ne-am tras in poza: eu cu Manuel, Mariusache, cu unu' din suita lui, imbracat in rosu :))

Dupa care, ne-am pozat picioarele, langa urma unei copite de taur... si ne-am dus acolo unde se produsese macelul, unde fusesera macelarite animalele. Se si vad, acolo, intr-un colt...

... si-acolo, aglomeratie mare. Fetite si baietei, in cautare de trofee. Adica de urechi si de cozi. Se tot rugau de nenii-macelari sa le dea si lor un "suvenir"...

Si fetita a primit o codita... si-a stat si la poza...

... si baietelul nu mai stiu ce a primit, o ureche cred :) Dar avea si el o capa visinie :)) pe care o agita pe-acolo, un viitor torero, ce sa mai!

Si-acum, pentru cei care-au ajuns pana aici punem si niste fimulete :))

Manuel invarte taurul...... taurul se enerveaza si e gata-gata sa-l agate de pantaloni :))...... iar, la final, lumea cere sa-i fie data urechea taurului si flutura-flutura batiste, pana cand presedintele arenei scoate si el batista, semn ca e de acord ca novillero sa primeasca trofeul. Adicatelea, urechea...Gata, ne vedem in Cordoba :))

7 comentarii:

Lucian Muntean spunea...

FOARTE FRUMOS! Sunt invidios... ce fotografii bune ai facut!!! Grozava experienta, felicitari :)

Florentina spunea...

Multumesc :)) Sper sa mai ajung pe-acolo :)

Anonim spunea...

ioi, tu.
asta se transforma in "El Blogo de Espana". :)
glumesc. e misto. dar poate ar trebui sa treci toate articolele astea intr'o sectiune speciala, zic... si nu da chiar totu' dintr'o data, mai portioneaza, mai pune episoade... nu? :) surprize, suspans, tine cititoru' in tensiune.

Florentina spunea...

:)) Chiar ca "el blogo de Espana" :)) Si daca ma gandesc si la niste posturi mai vechi despre flamenco si despre Joaquin Cortes, chiar ca asa e :)) Si le-am pus cumva in sectiunea "vacanta in Andaluzia" ca sa fie mai simplu de reperat. Si mai am si alte cateva episoade - Cordoba, muzeul corridei, muzeul cu papusi... - da' uite ca nu prea am timp sa le postez aci... Uff, da'-mi fac eu timp cumva, sa se mai termine cu relansarea Adevarului si cu chestiile la care lucrez acu' :)

Anonim spunea...

iar se relanseaza?!? a cata oara? prima cand eram eu acolo, apoi de vreo doua ori (inclusiv preluarile)... acu iar?

parc'as fi io facand avioane de hartie - niciodata nu bat mai mult de 3-4 metri, si vin in picaj.

(n'o lua personal, ca nu cu tine am ceva de impartit :D)

Florentina spunea...

Ei, evident ca n-o iau in nume personal, ca n-am de ce :) Si da, s-a relansat deja... si nu mai numar a cata relansare e, ca si io sunt p-aici din aprilie 2005 si-am prins cateva...

蔥油餅Jon spunea...

cool!very creative!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,成人圖片區,性愛自拍,美女寫真,自拍