joi, martie 29, 2012

CM de patinaj de la Nisa. 29 martie: BRAVO pour Nathalie et Fabian!

Episoadele anterioare:
Ziua mea a inceput asa:


... si s-a sfarsit asa:


Ziceti voi, nu-i asa ca am avut o zi frumoasa? Multumesc, Ali, pentru fotografia minunata cu Nathalie, de azi de la pranz, si multumesc, in general, aparatului meu foto ca nu m-a lasat la greu; se vede treaba ca nu ma pot abtine totusi sa nu fac fotografii (chiar daca mult reduse cantitativ - si calitativ - comparativ cu Torino, cand am tacanit in continuu :)

Astazi, asadar, s-a intamplat o chestie pe care mi-o doream teribil: o medalie mondiala pentru Nathalie si Fabian. Dintre toate, bronzul parea singurul abordabil, intr-o perioada in care (traiesc si) concureaza Tessa si Scott pe de-o parte, Meryl si Charlie pe de alta. (Le recunosc superioritatea, asta e clar, dar ma irita ierarhia asta aproape de nezdruncinat de la dans; ma simt ca-n vremurile de de mult, cu punctajele subiective de pana in 6.0, cand trebuia s-astepti sa se retraga unii, ca sa ia si ceilalti medalii; nu-mi place asta; si la dans ma simt asa; desi, inca o data, Tessa si Scott sunt de neinvins mai cu seama cat priveste expresivitatea, iar Meryl si Charlie sunt perfecti tehnic). Dintre ei, eu ii prefer pe canadieni, desi astazi americanii au fost perfecti (si canadienii nu). Nu-s ce sa mai zic, mai bine ies din discutia asta fara sens, legat de cine era corect sa ia titlul mondial la dans, si va spun ce era corect fara niciun dubii: bronzul francezilor. Aici nu e nimic de comentat si basta :). Nath si Fabian au luat bronzul mondial, pe care-l asteapta de ani buni; iar eu ma bucur cu toata, toata inima pentru ei.

Observati ca am inceput cu finalul serii; pentru ca el m-a entuziasmat la maximum. Desi, atunci cand incepuse proba de dans, la ora 19.00, eu si Ali eram praf. PRAF. Dupa niste ore multe petrecute in patinoar cu fetele, la programul scurt, dupa o scurta pauza cu tarte au ratatouille et brioche au chocolat, la ora de care va spuneam eram drogate de somn si de oboseala. Asa ca pe la primele doua grupe am cam cascat (incercand totusi sa fiu si atenta), iar in pauze m-am plimbat, m-am plimbat, sa nu adooorrm. Pentru ca - e evident - Ali si eu am abuzat de patinaj zilele astea: am fugit de colo-colo, de la patinoarul mare, la patinoarul de antrenament si invers, ne-am culcat tarziu si ne-am trezit devreme. Asa se face ca daca n-ar fi blogul eu n-as mai sti acum unde am fost luni, ce am vazut marti si ce a fost miercuri; e o abrambureala de Platov, Margaglio, Mishin, Daisuke, Mao la mine in dibla... dar ce dulce si simpatica abrambureala. Promit ca voi abuza de patinaj si data viitoare; cand va fi sa fie. Oamenii normali vin doar la anumite probe (sau doar la anumite grupe, grupele celor mai buni); dar eu si Ali nu suntem oameni normali. Noua ne place sa vedem tot (si inca n-am vazut calificarile la fete, perechi si baieti :) si sa detectam talente :)

Dar sa vorbim despre dans, cu schemute si bulinute, ca e mai usor pentru mintea mea obosita:
  • mi-a placut perechea reprezentand Ukraina, perechea cu nume complicat: Siobhan Heekin-Canedy si Dmitri Dun. Buni, simpatici.
  • imi place teribil programul rusilor care reprezinta Azerbaidjanul si sunt antrenati de Zhulin (si de ce oare Zhulin poate antrena sportivi rusi, care reprezinta o alta tara, dar nu pe Nathalie si Fabian...): Julia Zlobina si Alexei Sitnikov. Luati si urmariti. E foarte, foarte fain si la afisarea notelor s-a fluierat; erau mici. 
  • mi-a placut ca, de ani buni de zile, ni se spulbera prejudecatile noastre, de europeni, cum ca asiaticii nu sunt expresivi. Daisuke e de pe alta planeta, asta stiti deja; iar chinezii Huang si Zheng au fost mai mult decat convingatori interpretand un tango; sunt antrenati de Natalia Liniciuk si Ghenadi Carponosov.
  • canadienii Kharis Ralph si Asher Hill au fost minunati, tot intr-un tango; un program foarte frumos alcatuit, iar el e un foarte bun dansator.
  • de Nelli Ziganshina si Alexander Gazsi din Germania nici nu va mai spun; ca stiti deja ca imi plac; sunt frumosi, fac o pereche buna; dar nu stiu daca vor reusi sa iasa din zona asta a clasamentului...
  • Lorenza Alessandrini si Simone Vaturi au fost buni in "Tosca", au fost serios aplaudati de public si apoi s-au asezat in public :)
  • Penny Coomes si Nicholas Buckland au avut o zi proasta si l-au innegurat pe dragul domn Evgeni Platov; pe cat de vesel era Platov inainte, pe atat de stresata a fost Penny la final; si s-a lasat si cu plans, saracuta de ea... Exercitiul pe rock'n roll e insa minunat iar Platov se vede, se simte la fiecare miscare...

Si incepe nebunia, ultimele doua grupe, iar eu ma scutur (si Ali se scutura :) si gata, suntem gata :):
  • Muzica de la liber a perechii Riazanova/Tkachenko e minunata; au avut programe simpatice rusii anul asta; sa vedem la anul; inca nu sunt 100% convinsa.
  • Anna Cappellini si Luca Lanotte sunt foarte, foarte frumosi in programul asta cu muzica din "La strada" si-mi doresc din toata inima sa vina si timpul lor. Mai tarziu, Luca a aparut in dreptul scarii noastre (Anna era mai jos pe scara, scria sms-uri :), asa ca l-am aplaudat - noi care l-am vazut - l-am aplaudat, l-am aplaudat...
  • Ziceti ce vreti, dar muzica de la liber a Ekaterinei Bobrova si a lui Dmitri Soloviev mi-a mers la inima (parerile sunt impartite aici); si-mi plac ei doi ca pereche. Si ma bucur c-o sa-i vad si la Bucuresti, pe 7 aprilie.
  • Shibutanii au gresit; si nu m-am concumat deloc. (da, stiu, sunt rea; dar nu-mi plac).
Si delirul: intra la incalzire ultima grupa: Meryl si Charlie, Kaitlyn si Andrew, Nathalie si Fabian, Elena si Nikita, Tessa si Scott. La Nath si Fabian, in sala se dezlantuie furtuna: se aplauda, se urla, se tropaie... Eu urlu si tropai si Ali ma trage de maneca: sa nu mai urlu, sa nu ma tropai, ca punem presiune... Punem, punem; dar asta inseamna sa ai publicul de partea ta. E o presiune imensa, dar asta poate sa te si ajute, nu? (sau sa te distruga, evident :)

  • Meryl si Charlie incep; si sunt impecabili; eu, desi nu ii agreez prea mult, recunosc insa in fata mea si-a cui mai vrea ca muzica din "Liliacul" li s-a potrivit manusa; le-a permis sa umple programul cu chestii dificile (dintre care unele imi plac la maximum). Si mai recunosc ceva: la final eram in picioare; si pe buna dreptate. Arbitrii, ca de obicei aici, au fost insa zgarciti (am observat chestia asta aici; nu dau decat cu maximum un punct-doua peste Season Best). Asa ca au lasat loc pentru ce urma; si asta s-a vazut.
  • Cat despre Kaitlyn Weaver si Andrew Poje, ii vad pe podium la urmatoarele mondiale; sau la celelalte. Pentru ca sunt buni, foarte buni si foarte convingatori; iar la sfarsitul programului pe "Je suis malade" a Larei Fabian, Krylova, antrenoarea, era in lacrimi; si cred ca multi din public erau la fel... Pentru ca exercitiul lor a fost foarte, foarte intens; nu stiu cum s-a vazut la TV, dar in sala a fost nebunie, drama si aplauze in picioare la final.
  •  Cand au intrat Nath si Fabian nu te mai intelegeai om cu om; eu incepusem cu toate rugaciunile pe care le stiu :)) si tot exercitiul am stat cu pumnii stransi. sa nu se intample vreun dezastru, ca anul trecut la Moscova, cand Fabian a cazut si a aruncat bronzul in mainile fratilor Shibutani. Abia mai tarziu, acasa, pe la 2 noaptea, am revazut programul pe Eurosport si mi-am dat seama cat au fost de buni. Acolo, insa, eram oilaf de emotii. Locul 2 pentru ei inainte de ultimele doua perechi.
   
  • Ultima grupa a fost divina, sa ne intelegem; toata lumea trebuia sa ia medalii dupa mine. Programul rusilor Elena si Nikita a fost fenomenal si e unul dintre pereferatele mele din acest sezon. As asculta in continuu aceasta varianta de "Ave Maria"... Si va veni si timpul lor, sunt sigura. La Sochi vor fi pe podium - asta cred.
 
    • Si vin si favoritii: Tessa si Scott; si desi programul lor din acest sezon pe mine nu m-a dat pe spate, recunosc ca au intruchipat perfect personajele; ca Tessa a fost o Audrey Hepburn foarte convingatoare; si ca ei amandoi sunt din alta clasa, din alta lume; nascuti sa patineze impreuna - si asta nu e un cliseu in cazul lor. Si-au recastigat aurul pierdut anul trecut la Moscova, in fata americanilor, si eu incep sa sper ca podiumul de atunci se va repeta si la baieti, cu daisuke luand aurul... Pot sa sper, nu?
     
    La final, ceremonia de acordare a medaliilor, bucuria francezilor si baietii din public imbracati ca niste mumii, pentru Nathalie :) Care i-a vazut si le-a zambit :)

    Prima competitie a zilei a fost insa programul scurt al fetelor; si vazand cateva grupe, cele de la coada, mi-am amintit de ce nu-mi placea deloc proba asta la un moment dat; pentru ca fetele (unele) nu erau curajoase, nu inovau, se multumeau sa fie balerine si lebede si credeau ca asta e suficient. Cu Mao, cu Yu-na, treaba asta s-a sfarsit (nu mai spun de Maria Butirskaia pe care o adoram; era si ea o lebada, dar o lebada curajoasa, care facea sarituri in cascada, ca sa ma apuce pe mine toate palpitatiile...); si am revenit la sentimente mai bune fata de fete. Ei, cum spuneam insa, la primele fete din concurs senzatia asta veche, cu lipsa de curaj, de inventivitate, a revenit cumva; desi m-am straduit sa o indepartez... S-o luam cu inceputul, insistand pe programele simpatice:
    • Juulia Turkkila a avut o rochita simpatica :)
    • Polina Korobeynikova, antrenata de Volchkova (care nu e aici) si de Kudriatecv mosulicul, a zbarcit-o; desi mie imi place fata asta; cat p-aci sa nu prinda calificarea la liber; ma bucur insa ca a prins-o; are un program liber minunat...
     
    • Recunosc: ma intriga Min-Jeonk Kwak, fata din Coreea care vine dupa Yu-Na; dar nu inteleg de ce a primit un punctaj atat de mic; mi-ar fi placut s-o mai vad... Ali zice ca are o problema cu sariturile si probabil de aici depunctarea...
    • Elena Glebova e foarte, foarte buna, patineaza in viteza; dar a ratat la scurt; si cred ca mi-ar fi placut s-o vad in Romania; inteleg ca a patinat la Brasov...
    • Alisa Mikonsaari poate creste ca nivel de patinaj; e antrenata de Urmanov (ura), dar nu l-am vazut la mantinela; cred ca n-a venit; ca daca venea, devenea tinta mea numarul 1. Perseverez; poate apare la liber...
     
    • Trecem repede peste grupa 3, unde o remarcam pe Yretha Silete, care a fost super simpatica, si pe natalia Popova, din Ucraina, antrenata de Victor Petrenko; Natalia a dansat in "the old Russian style" si zau ca mi-a placut... Nu stiu deocamdata ce viitor va avea, dar programul scurt mi-a placut; si-mi place alaturarea de Petrenko.
     
    Ultimele doua grupe:
    • Mao e prima; incearca axelul triplu si cade. Dezastru. Dar Mao e o fata curajoasa si o admir pentru ca a incercat; frustrant e ca a sarit in ochii nostri axelul, la incalzirea de dinainte... Uf. Frustrant. Dar Mao e minunata; si tinem cu ea la liber. Locul 4 la final de program scurt.
    • Alenei Leonova ii iese totul brici; e convingatoare in rol de pirat, Morozov se agita ca lupul in cusca, iar Alena se instaleaza pe locul 1; si ramane acolo pana la final. Nu e favorita mea, dar imi place exuberanta ei.
     

     
    • Elene Gedevanishvili greseste si ea; ma omoara fata asta; e buna, are tot ce trebuie, tot pachetul, dar nu s-a putut concentra... Punctul ei foarte e insa programul liber; asa ca vedem sambata.
    • Ksenia Makarova e impecabila in programul scurt; e ca o boare, ca un abur, in rochita ei azurie... dar din pacate nu reuseste un punctaj foarte bun.
     
    • Ashley Wagner face si ea erori (acuma sunt varza in capul meu; nu mai stiu ce a gresit fiecare; dar stiu ca nu a facut un program perfect si, la final de scurt, va fi pe locul 8).
     
    • Dar cea care o zbarceste cel mai rau e fata cu rochia cea mai frumoasa (si cu piruetele impecabile, daca ma intrebati pe mine): Alissa Czisny. Fata asta a facut terci programul scurt, iar pe mine ma face cu nervii. Ca-mi placea "La vie en rose"... Uf. Ce ne facem cu Alissa??
    • Kanako Murakami e buna, foarte buna :) Si e pe 2, dupa scurt. Si japoneza mea preferata dupa Mao :)
      
    • Carolina - se putea sa nu faca si ea o eroare? Sare dublu in loc de triplu si e pe 3 dupa scurt. Cu toate astea, liberul ei e impecabil (asa cum e si programul scurt, ca alcatuire; i se potriveste la fix) si sper sa recupereze acolo. Nu ma intrebati cu cine tin, cu Carolina sau cu Mao, ca cred ca am sa spun Mao. Dar daca nu e Mao cu aurul de gat, nu poate fi altcineva decat Carolina. Am zis. Si ati inteles ceva?
     
    • Akiko nu ma entuziasmeaza, iar Viktoria Helgesson, desi face un program bun, e evident dintr-o alta clasa. Una de mai jos.
    Atat. Urmeaza Daisuke-day. Speram sa-i iasa cvadrupla si sa faca un program scurt brici. Altceva nu acceptam :)

    4 comentarii:

    Anonim spunea...

    Ma uitam aseara pe TVR 2 ( nu stiu de ce nu era patinaj in direct pe Eurosport)si la Meryl si Charlie cand se auzeau apauze din patinoar ma gandeam ca si voi apaudati.
    Frumoasa finala de aseara.
    Stefania

    Anonim spunea...

    Kaitlyn Weaver si Andrew Poje... asa s-au vazut si la TV... superbi, o poezie pe gheata si am dat peste ea din intamplare... o fericita intamplare la sfarsitul careia mi-au dat lacrimile... Nu ma uitasem de ani buni la patinaj si mi-am amintit copilaria in fata televizoarelor alb-negru, cand patinajul artistic era nelipsit din programul de la TVR...
    Kaitlyn Weaver si Andrew Poje au fost grozavi si s-au pliat sublimmmmm pe piesa Larei Fabian.
    Datorita postarii dvs am reusit sa le aflu si numele patinatorilor si sa ii pot revedea macar pe net... Va multumeste, Silvia.

    Florentina spunea...

    @Stefania, am aplaudat pana ni s-au inrosit palmele; programul americanilor a fost, cred, perfect.

    Florentina spunea...

    @Silvia, multumesc mult de vizita si ma bucur ca v-am putut fi de ajutor; si mai presus de toate ma bucur ca v-ati amintit de emotiile de atunci, din copilarie, cand priveati programele de patinaj.

    Eu am putine amintiri inainte de 89, legate de patinaj, desi am descoperit acasa un caiet in care am scris, in 1988, proba cu proba, cine ce punctaje a avut la niste campionate mondiale de la Calgary, cred... (sau Los Angeles?) Asta arata ca ma uitam si atunci, atunci cand patina si Cornel Gheorghe :). Si aveam un sistem de punctare foarte simpatic: fiecare membru al familiei trebuia sa aleaga un simbol, din cele oferite de mine, ca sa descrie programul pe care tocmai il urmarise... Uf, mi s-a facut dor de caietele alea, zecile de caiete in care notam constiincioasa fiecare campionat. Va multumesc si eu pentru asta.