marți, martie 02, 2010

Pentru nostalgici: Bolero-ul lui Plushenko


Cum mi-am propus la un moment dat - odata, demult - sa pescuiesc de pe youtube toate programele de patinaj care mi-au placut (si-am si inceput cu Alexander Abt acum vreun an jumate), zic sa pun acum programul scurt al lui Plushenko din sezonul 2000-2001. De cand era, deci, ceva mai mititel, de cand se lua la tranta pe gheata cu Yagudin.
Programul asta e absolut impecabil. Watch it:)



20 de comentarii:

Luiza spunea...

Multumim!!!!!!!!Tipul asta este periculos, lasa urme adanci.

Florentina spunea...

Pai da. Si sarea cvadrupla cu tripla in combinatie de acum o mie de ani.

Ma uitam aseara si la programul scurt al lui Alexander Abt de la Salt Lake City, si el a avut cvadrupla cu tripla in combinatie. In 2002. De altfel, la Salt Lake City s-a spus ca Abt ar fi meritat bronzul, dar nu dadea bine un podium cu trei rusi: Yagudin, Plushenko si Abt. Marturisesc ca pe langa pasiunea furtunoasa pentru exercitiile lui Plushenko, mi-a placut intotdeauna Alexander Abt, pentru postura, pentru prestanta. Un patinator extrem de talentat, dar extrem de nenorocos ca a facut parte din aceeasi generatie cu genialul Plushenko si cu Yagudin.
Rusia traverseaza acum o perioada critica, intr-adevar, in patinajul masculin (desi exista Andrei Griazev la un moment dat, care promitea masiv), in conditiile in care acum cativa ani toti cei trei patinatori care intrau in competitiile internationale erau periculos de buni.

E cumva frustrant.

Dia spunea...

Si ptr mine Plushenko e cel mai cel...si chiar ca lasa urme adanci...abia astept mondialele, apoi Kings on Ice la Buc...mor de dorul lui deja...chiar am citit articolele tale despre Plushy...cum iti tremurau chilotii la programele lui si cum ii tineai pumnii...eu pe deasupra mai alertam si tot familionul ,iar momentul cand intra Plushy pe gheata era solemn, nimeni nu mai avea voie sa scoata un cuvant in camera...asa am reusit sa-i fac si pe parintii mei sa-l iubeasca pe plushy...

Ana spunea...

Nu aruncati cu rosii, dar sa stii ca mie mi-e tare dor de Plushky de acum cativa ani. Cand vad programe ca asta mi se pare ca atunci avea o inner flame (in romana ar suna muuult prea siropos :)) )care s-a cam pierdut pe drum. E in continuare extrem de bun, pe viu te lasa fara cuvinte, e impresionant, dar parca nu are stralucirea de acum cativa ani. Cred ca rivalitatea cu Yagudin i-a prins tare bine.

Florentina spunea...

Ana, am fix acelasi feeling cand vad programele mai vechi ale lui Plushenko. Explicatia ar fi, ma gandesc, ca au trecut anii. Ca atunci era mai mic si mai sprinten si nu apucam eu sa inhatz cu ochiul miscarile pe care le facea el in cateva fractiuni de secunda. Dar... ca urmeaza si un dar, Plushenko e in continuare mult mai sprinten decat sumedenie de patinatori ultramedaliati (si cu aur la olimpiada). Dupa cum observi si tu e o comparatie intre el de acum cativa ani si el de acum. Nu intre el si altul mai bun :)

Simona spunea...

Eu am o teorie : Plushenko a stricat patinajul artistic. Atunci cand era in rivalitate cu Yagudin trebuia musai sa se tina dupa el si dupa moda vremii: programe valoroase atat din punt de vedere tehnic cat si artistic. Te impresionau cu ceva, iti ramaneau in minte, voiai sa le revezi. Dupa ce a ramas singur si-a bagat piciorul in partea artistica, batandu-si joc de potentialul pe care il avea in acest sens. Daca ar fi fost unul fara sare si piper, ca dulapul, poate ar fi avut scuza. Il inteleg spre exemplu pe Elvis Stojko atunci cand proslaveste cvadrupla si prestatia tehnica, pe omul ala nu cred ca l-a suspectat nimeni vreodata de prea multa eleganta si gratie si nici el nu a fost atat de naiv sa aiba astfel de pretentii.
Daca tot i-a venit lui Plushenko ideea sa revina, poate pune mana si mai lucreaza si la partea de coregrafie, sa concedieze coregraful, sa il impuste, sa faca ce-o stii dar sa isi arate talentul si valoarea din toate punctele de vedere.

Florentina spunea...

@Simona: nu sunt de acord. Cum adica "a stricat patinajul"? Chiar daca ai vrut sa fie un fel de metafora, nici macar metaforic nu sunt de acord. Da, Plushenko era mai bun cand avea concurenta, da, Plushenko era mai bun in 2002 si in 2006. Da, Plushenko era mai bun atunci, dar era si un pic mai tanar. Dar sa spui ca era mai bun atunci doar pentru ca era in lupta stransa cu Yagudin, e o exagerare. Ar fi fost bun, cred, in orice epoca, atat chef de a patina si atata entuziasm avea. Si sa spui, iarasi, ca acum nu se mai straduieste, iarasi e o exagerare. Cred ca a revenit cu toate bunele intentii. Si e inca bun. Dar nu atat de bun ca acum cativa ani. Dar trece timpul, asta-i tot.

LUIZA spunea...

http://www.isuresults.com/events/cat00006953.htm

Simona spunea...

Da, am fost dura pentru ca eu am pretentii foarte mari de la baiatul asta. Inca de la inceput mi s-a parut talentat din toate punctele de vedere dar nu imi place viziunea lui despre patinaj sarim, sarim si mai vedem noi ce-o mai fi. Nu, eu una nu ma multumesc cu asa ceva. Am fost socata la Europene cand am vazut cum sare. Sa faci asa sarituri dupa o pauza de patru ani e aproape de SF, e normal sa arati la toata lumea. Dar vreau mai multa coregrafie,sa lucreze mai mult la partea artistica, are cu ce. Daca face asta poate fi mai bun decat era in 2006.

Florentina spunea...

Plushenko nu a fost nicicand adeptul viziunii "sarim, sarim si mai vedem noi ce-o mai fi". De unde pana unde ai tras concluzia asta? A sarit la Europene, ce-i drept, dar n-a sarit nici mai mult, nici mai putin decat in alte dati. A sarit cum sare el. Iar partea artistica nu lipseste, niciodata n-a lipsit. Da, nu mai are vioiciunea de altadata, dar Plushenko n-a renuntat niciodata la artistic. In niciun caz nu e Stojko si nicicand nu va fi.
Serios, avem puncte de vedere total diferite. Dar ce e pana la urma un blog decat o platforma de schimbat opinii si alte asemenea? :)

Eu am o problema, deci (daca e sa aducem in discutie probleme) cu scaderea vitezei de executie a elementelor, nu cu o lipsa a artisticului din programele lui.

Florentina spunea...

Ah, si Luiza: multam pentru info :)

Dia spunea...

Cum poti sa spui k Plushenko a stricat patinajul?Nici vorba de asa ceva...Doar k sa fim seriosi are deja 27 de ani, e normal sa nu mai fie la fel de rapid in miscari...cand era in forma era in 2001, dar avea doar 19 ani pe atunci...dar oricum e cel mai tare; chiar daca e ceva mai lent in miscari, tot nu poate fi egalat de ceilalti

Dia spunea...

tocmai am citit k Lambiel se retrage din patinaj...pacat,era f talentat,iar Plushenko il aprecia foarte mult
http://www.examiner.com/x-20118-Figure-Skating-Examiner~y2010m3d9-Lambiel-retires-Weir-skips-Worlds

Simona spunea...

Mie una imi pare Plushenko intr-o forma excelenta. Intr-adevar in competitii , in special la Olimpiada, a fost cam emotionat, s-a vazut asta si din pacate tracul i-a influentat si evolutia. Problema este ca e pe cale sa ramana in istorie drept un patinator care sarea bine dar nu statea la fel de bine la partea artistica si eu sincer nu inteleg de unde pana unde. Este o impresie creata de masina de propaganda americano-canadiana care a tot lucrat inaintea Olimpiadei, este faptul ca extrem de multa lume l-a iubit si inca il mai iubeste pe Yagudin si nu sunt inca pregatiti sa ii recunoasca meritele si lui Plushenko?
Voi ce parere aveti?
In legatura cu retragerea lui Lambiel, da, e foarte trist, mie imi place enorm. Preferam sa se retraga Joubert care nu mi-a spus niciodata nimic, mi-a parut mereu o imitatie nereusita a lui Yagudin. :((((

Luiza spunea...

Sa ne reamintim in ce conditii a evoluat Plushi la olimpiada:
-revenit dupa trei ani de absenta din competitii(nu stiu daca un alt sportiv a mai reusit asa ceva sau va mai reusi)
-celebrul mail si presiunea pusa pe Plushenko de americani si canadieni
-grupa in care a evolutat sau mai precis in care a fost pus conform noilor reguli
-presiunea pusa pe el din partea rusilor si aici, au existat multe discutii pe seama participarii lui la olimpiada (dovada ca i-au reprosat ca a evoluat mai bine la CE)
-nenumaratele injectii pe care le-a facut si suferinta indurata
- usurinta cu care l-au furat la SP atat datorita noului cod cat si datorita grupei in care a evoluat....si alte mici mizerii.

Lipsa unor patinatori care sa ne incante(exceptie dragul de Lambiel)ne face sa-i cerem foarte mult lui PLushi.Personal, ii astept revenirea de vreo doi ani si nu credeam ca se va mai intampla vreodata dar, setea de acest minunat patinator este atat de mare incat ne dorim mai mult si mai mult de la el .Citeam pe site-ul oficial ce scriau unii fani care spuneau ca nu mai au rabdare pana la Sochi, ca ei vor sa-l cat mai repede .....ehe daca s-ar putea comprima timpul.

Simona spunea...

Eu sper sa il mai vedem in competitii pana la Soci. Adica daca a revenit, sa se tina de treaba, de competitii, asta bineinteles daca nu are probleme de sanatate. Vad ca pe site-ul ISU multi spera sa il bata Takahashi sau Patrick Chan la mondiale ca sa se retraga mai repede, totusi fara el si fara Lambiel nivelul in proba masculina ar fi extrem de scazut. Nu ca nu as acorda credit noilor generatii, dar astia "mititeii" inca nu m-au convins ca pot fi adevarati urmasi ai unor campioni precum Yagudin sau Plushenko.:))))

Dia spunea...

patrick Chan cel putin e de toata jena....nu-mi inspira nimic...pentru mine Plushenko este si va fi mereu cel mai bun, un adevarat campion!Cel mai mult imi place la el faptul k e constant, nu e gen Joubert...cand ia aurul cand se claseaza pe locul 15...PLushenko e ori pe 1 ori pe 2 cel mult...constanta asta si faptul k se mentine in top spune multe despre el,desi e ceva mai in varsta decat ceilalti patinatori...

Anonim spunea...

scuze ca va intrup nostalgia, cu adevaratul Bolero !!! pt adevaratii nostalgici !!!

http://www.youtube.com/watch?v=gh_9leIFl7Y

Florentina spunea...

Hai, ma, Petre (ca iti distrug si anonimatul), cunoastem si varianta originala, se intelege. Dar asta e un Bolero personalizat, marca Plushenko :) Si-l tii mai bine minte asa, dandu-i o semnificatie. Asa a ramas, in istoria patinajului, de pilda, si nu numai, Bolero-ul lui Jane Torvill si Cristopher Dean, de la JO de la Sarajevo, din 1984...

Dia spunea...

hey...bad news...Plushenko nu participa la Torino, datorita problemelor pe care le are la genunchi:(((
http://www.reuters.com/article/idUSTRE62I38T20100319?type=sportsNews
sper sa nu faca figura si sa nu vina la Buc...k mi-am luat bilet ptr el:(((