joi, iulie 24, 2008

Fauna din 32. Tramvaiul 32.


Individa asta ma terifiaza, recunosc. Uneori, rasare din senin în fata ta si-ncepe sa te-nchine, bolborosind sacadat, cu voce stranie: “Ta-ta-ta-ta-ta-ta...”. Alteori, se posteaza in spatele tau, in fusta aia de culoare nedefinita si cu baticul ala gri infasurat strans în jurul capului. Nu zice nimic dar o simti, stii ca-i acolo. Cateodata, o zaresti de cum urca in tramvaiul 32 si-si incepe ritualul: se infige in fata unuia sau altuia si da-i cu-nchinatul. Cu cat te strangi mai mult, cu cat incerci sa-i eviti privirea, cu-atat vine mai aproape si-ti baga degetele alea miscatoare în ochi. Mai sunt si cazurile extreme in care incepe sa-si dea palme în fata ta, doar-doar te-oi induiosa si i-oi scapa o hartie, niste monede... Copiii din tramvai o tintesc cu ochi mirati. “Pleaca, fa, nebuno, îi sperii p-astia micii!”, îsi mai face cate unul curaj. Ca, in rest, nimeni nu-i zice nimic. O lasa sa se desfasoare. Pe principiul ca daca nu ii zici nimic, poate nu te observa si nu vine sa te-nchine.

Unii zic ca-i nebuna: “Las-o, Dom’le, in banii ei, nu vezi ca-i dusa?!”. Altii se jura ca stau pe strada cu ea, ca n-are nimic la capatana. Ca se face. Ca bea banii. Adevarul e ca individa asta a intrat cumva in identitatatea tramvaiului, e o figura cu care te obisnuiesti dupa o vreme. Si-ncepi sa te intrebi – dupa vreo luna de absenta: “Unde-o mai fi, frate, tampita aia care te-nchina?!” Eu zic ca e in deplasare. Va zic sigur ca asa e. E plecata sa-i închine si pe altii. Ma credeti, nu ma credeti, eu m-am intalnit cu ea in gara la Constanta. In plin sezon estival, se plimba de colo-colo, fidela tacticii ei cu închinatul si cu bolborositul. Si am inceput eu sa ma inchin cand, acu’ vreo doi ani, dupa Revelion, am zarit-o, intr-o oglinda, cand stateam la masa intr-o cofetarie din centrul Brasovului. Individa se proptise langa coada la prajituri si-i dadea zor sa faca niste bani. Mda. Ajunsesem sa cred ca ma urmareste. Acum e vara si n-o mai vad în tramvai. Cred ca si-a luat papornita – ca avea intotdeauna o sacosa de panza la ea - si-a plecat sa se bronzeze.

“Aaaaajutati-ma si pe mine... sa va dea Dumnezeu sanataaate...” Asta e cersetoru’ lui Marius. Febletea lui. Ii da tot timpul bani cand il vede. E demn în nenorocirea lui. Are picioarele retezate de la fund aproape si se taraie pe niste cioturi infasurate in niste pungi. Nu zice altceva. Doar ce v-am zis mai sus. Asta e replica lui si-o rosteste asa, innecat, despartind cuvintele in silabe. Sa-ntelegi despre ce-i vorba.

Pe fetita asta de care va povestesc acum mi-o amintesc chiar din primele momente in care am inceput sa frecventez 32-ul. A crescut acum. Dar nu si-a schimbat discursul: “Oameni buni cu suflet bun si cu credinta-n Dumnezeu, va rog frumos dac-aveti posibilitatea si daca puteti, sa m-ajutati si pe mine c-un banut. Strang bani sa ma operez la piciorul stang...” In momentul asta, isi sufleca cracul pantalonului si vezi, intr-adevar, un picior contorsionat, niste oase la nelalocul lor. Si continua cu “o salcie pletoasa, langa care se ruga Maica Domnnului...” E cuminte. Nu-ti invadeaza bula de aer, nu se baga in sufletul tau. Zice ce-are de zis, strange ce-are de strâns si coboara. O data, am auzit-o zicand, asa, usor încurcata, “saru-mana”, unei doamne. Care s-a simtit datoare sa explice, dupa ce-a coborat fata: “Sta langa mine, dom’le... Saraca... E cuminte si respectuoasa. Nu face nicio operatie, o trimit alde ta-su sa stranga bani, sa aiba ei ce bea...”

Asta e groaznic. Vorba lu’ Marius: “uite-l p’ala cu ochiu’, putiferu’ ala”. Da, astea-s cuvintele care-l definesc. Se urca tot timpul in tramvai din statia de la piata – Piata Rahovei – o data cu noi. Cred ca sta prin zona. In primul rand, miroase de-ti cad plombele, vorba lu’ tata. In al doilea rand, e enervant. Sta indeajuns de mult pe langa tine incat sa simti ca te sufoci. Portretul, in cateva tuse: fes în varful capului, indiferent de anotimp, o geaca lunga, atarnand – iarasi, indiferent de anotimp, cracul pantalonului suflecat, ca sa vezi si-n cazul asta ca e un handicap in spatele cerselii. Si cu ochiu, ce-i cu ochiul? Pai, citam: “Cu ochiu’ stang nu vad...” Asta e cu ochiul.

Stati ca mai e o figura marcanta. Un tembel care-ti mananca aerul. Care se vara-n tine si scoate, de nicaieri, cu-o viteza de necrezut, o palma facuta cåus. “Mmmdati-mi si mmmie un leu!”. Pe-asta trebuie sa-l vedeti. Vine-n fata ta, ia moaca rugatoare si bleaga, si pac!, mana-caus si replica. Inainte zicea sa-i dai zece mii, acuma s-a modernizat, vrea un leu. Ca zece mii ar fi fost cam mult. Da’ nu asta e cea mai tare chestie. Inainte sa-ti arunce intrebarea, baga un vaicarit, tot asa, “mamait”: “Mmmmi-e foammme, n-ammm mmmancat nimmmica...”

Si da, mai sunt si nelipsitele individe care se urca în dreptul bisericii de la 11 iunie, in zilele de sarbatoare, dar si in alte zile, devenite si ele sfinte: “Ajutati-ma in sfanta vinere de azi/sfanta miercure de azi...”. In cazul asta, recuzita nu e completa fara copilul adormit din brate si fara un carton edificator. Si mai e si unul a carui figura nu prea mi-o mai amintesc, ca nu l-am mai vazut de multisor. Dar mi-a ramas in minte discursul: “Nu treci calea calatoare, c-aveti un olog în cale”.

As zice ca astia sunt toti. Daca am uitat pe vreunul – din fauna 32-ului – promit ca revin cu un update.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Era un mos in tramvaiu 11(pe vremea cand locuiam impreuna eu si florentina:) )care ma ingrozea..il vedeam in fiecare zi, avea un palton de dimie, cum ar zice bunica-mea, vechi si rupt...si un baston..cu ala mai altoia cate un calator care nu vroia sa-i dea bani..si dupa ce facea turul tramvaiului, cand termina, incepea sa injure,ca nu-i da lumea bani..pe bune, mie imi era frica.

Florentina spunea...

Hehe, ce timpuri, caminul U6 din Regie. Si da, alte tramvariuri: 11, 12, parca si 35, nu? Nu mai tin minte, ca eu mergeam doar o statie pana la facultate. In rest, luam 601. Parca mi-e dor de regie :) Nu si de cersetorii ei :)

Anonim spunea...

Da ala de comenteaza meciurile minut cu minut inca de pe vremea copilariei mele ce zici ? Face traseu' lu' 139. Cred ca Marius il stie mai bine decat tine ;)

Florentina spunea...

E tare ala cu meciul, il stiu si p'ala :) E din satul lui' Omu', parca, de la Iepuresti :)) Are o memorie fantastica. Nu se incadreaza la categoria "cersetori", dar e o figura, intr-adevar :)

Anonim spunea...

da' ce cofetarie aia de la Brasov. nu te urmarea in orice cofetarie de doi lei, ci in aia de lux, cersetoarea ta :)) stiu ca ai facut ochii cat farfuriile cand ai vazut-o.

Dan Gheorghe spunea...

un gagiu in tramvaiul 32 o intreaba pe o duduie rumena-n obraji, dupa ce se benoclase la ea vreme de cateva statii : auzi, fa, vrei sa te fut? s-a facut liniste in tramvai, nu alta!! era ziua-n amiaza mare. la care juna, mai tare-n gura decat credeam la prima vedere, il pune la punct pe golan : pula ta nu-i de pizda mea... a ras tot tramvaiul!!! a plecat smecherul cu doada intre picioare. nu mai zic de pipaituri in aglomeratie... sunt la ordinea zilei... traiasca Romanica...

Florentina spunea...

Da, da, cat cepele i-am facut, fir-ar sa fie de treaba. Atuncea chiar am zis: "frate, io de asta nu mai scap" :)) Si marius mi-a atras atentia ca am uitat sa spun ca e chelioasa si ca baticu' nu si-l tine ca o babutza ci asa, pe frunte, tras pe deasupra urechilor si legat la ceafa, nu sub barbie :)) Nu, dar pe asta tre s-o vedeti, ca sa va dati seama ca e un personaj. Ah, si rade, ranjeste... si are niste dinti rari, ca de cal. Mama... m-a marcat asta.

Florentina spunea...

Dane, ai debutat cu un comentariu porcos la mine pe blog :)) Ma rog, am inteles, nu tu esti de vina pentru replici, ci populatia din 32. Care e ceva de groaza :) Bine ai venit. Si ma bucur ca simti si tu pe pielea ta, dimineata, ce inseamna sa fii calator in 32 :)

Dan Gheorghe spunea...

Ca sa nu mai fie aglomeratie in tramvaie si autobuze, ar trebui ca RATB sa puna in circulatie de trei ori mai multe mijloace de felul asta. Dar asa, in aglomeratie, se petrec toate nebuniile - de la cele cu tenta sexuala pana la furturile din buzunare. Aproape ca te intrebi daca nu cumva Primaria incurajeaza jegul asta din transportul public, tocmai prin nepasarea fata de oamenii normali...

Florentina spunea...

Dane, io zic sa scrii un editorial in RL pe tema asta :)

Anonim spunea...

Apropo de tramvaiul 32..am vazut-o de multe ori pe o tipa, frumoasa..la vreo 22-25 de ani, inalta, par lung, intra in vorba cu diversi barbati, si ii merge gura f bine.
Uneori am auzit ca le povestea ca e tiganca si ca parintii sunt in alta tara.
Alteori ca ea e turcoaica, si ca are un iubit plecat acolo parca.
In fine...azi am vazut-o in metrou. Daduse niste manele din alea jegoase la maxim, numai mobilul ei se auzea in tot metroul. Imediat s-a bagat in seama cu niste baieti, a inceput sa vorbeasca in engleza cu ei.."sunt la medicina, si la limbi straine..."i'm a virgin gynocologist...that's why i always talk about babies" ...."i can give you my number...if you want". Aia, speriati, s-au ridicat si au sters-o. Iti puteai da seama imediat ca e nebuna..dar totusi...de la varsta aia...
A mai vazut-o cineva?