sâmbătă, februarie 20, 2010

Plushenko si medalia lui de platina

Nu pot sa nu pun pe blog filmuletul de care vorbeste Dia in comentariul ei la un post precedent, asa ca iata-l: (Plushenko explica de ce a pasit pe prima treapta a podiumului - a simtit ca ala e locul lui, de ce a dat jos repede de la gat medalia de argint, "cantarea prea mult", a zis zambind, de fapt, nu era medalia lui, cum sotia lui a spus ca azi a castigat, de fapt, medalia de platina):



O sa iasa un roman fluviu aici, dar zic sa fim in tema cu desfasurarea evenimentelor.

Si, mai jos, o stire Reuters care se incheie in acelasi ton: "Cine si-o aminteste azi pe Sarah Hughes, care a castigat aurul la Salt Lake City, in fata favoritei la aur Irina Sluskaia? Asa o sa se intample si cu Lysacke, n-o sa-si mai aminteasca nimeni de el...). Da, ce-i drept acum imi vin in minte toate coincidentele tampite de la JO americane...

MOSCOW (Reuters) - Olympic men's figure skating gold medalist Evan Lysacek is not a "true champion," his predecessor and Vancouver runner-up Yevgeny Plushenko has told Russian media.

Plushenko, hoping to become the first man in almost six decades to win back-to-back titles, lost to the American by 1.31 points on Thursday.

"You can't be considered a true men's champion without a quad," the 27-year-old told Russian state television RTR.

Lysacek did not attempt a quadruple jump, considered the most difficult in figure skating, in either Tuesday's short or Thursday's free programs, instead wowing the judges with artistry and exquisite footwork.

"For someone to stand on top of the podium with the gold medal around his neck with just doing triple jumps, to me it's not progress, it's a regress because we've done triples 10 or even 20 years ago," Plushenko said.

"Just doing nice transitions and being artistic is not enough because figure skating is a sport, not a show," he said.

"Of all the men who had competed tonight, only two -- myself and (Japan's) Takahiro Kozuka (who finished eighth) -- were able to land a clean quad.

"Later, when I saw Kozuka I shook his hand and congratulated him, saying 'Well done'. I also have a lot of respect for (Japan's bronze medalist) Daisuke Takahashi for trying to attempt a quad. That's a sign of a (future) champion."

Plushenko robbed

Plushenko, who came out of a 3-1/2-year retirement last month, said he was a victim of prejudicial judging.

"I did a great short program but didn't get the marks I deserved. When I asked why they told me I was skating early and they had to retain top marks for the last group," he said.

"Then, in the free program I was the last to skate, did everything clean and still didn't get the marks. That's prejudice. I thought I had done enough to get the gold but the judges gave it to someone else."

Most Russian TV analysts and commentators said Plushenko was robbed of a deserved gold by the judges.

When Plushenko walked into the RTR studio in Vancouver, host Alexei Popov presented him with a symbolic medal.

"You already have one gold and one silver so here's a platinum medal for you," Popov told the skater. "You are the real champion."

Another commentator called the decision scandalous, in the same mold as judging controversies at the 2002 Salt Lake City Olympics.

"We'd seen this before. In 2002 Irina Slutskaya unfairly was placed second in the short program so that Sarah Hughes could get a better shot at winning the gold," Alexei Vasilyev said.

Russia's Slutskaya, a favorite for the women's title in Salt Lake City, finished second behind American Hughes.

Incensed by what they thought was poor and biased judging, the Russians filed a protest, arguing Slutskaya had skated as well as, if not better than, Hughes. It was rejected.

"So what if Slutskaya lost?" asked the commentator.

"Who now remembers Hughes? Similarly, in a few years' time nobody will remember Lysacek while Plushenko would go down in history as one of the greatest of all time."

Mda. Cam asa e.

7 comentarii:

Luiza spunea...

La cata dezamagire a acumulat la aceasta olimpiada crezi ca va mai merge la Torino?

Florentina spunea...

Ei, sper ca da. ca la Mondiale mi se pare ca va castiga titlul fara probleme, nu mi-am pus niciun moment problema ca n-ar face-o. Problema a fost cu olimpiada si cred ca o stie si el.

Alexandru Zaharia spunea...

recunosc ca nu ma pricep la patinaj, fie el si artistic... ;) dar am senzatia ca esti prea subiectiva. in definitv, vorba romaneasca cu "o mie de vorbe un ban nu fac" e adevarata si in sport. singurii care decid sunt arbitrii. suveranitatea si aprecierea lor ar trebui pusa la indoiala si nu lacrimile de crocodil si stangacia celui care a luat aurul. si-apoi, de cand poti castiga o medalie olimpica cu "curaj" si "bucurie". ai vazut si tu o groaza de meciuri de fotbal in care echipa care a luat bataie a jucat execrabil 89 de minute si la final, au dat un gol si au castigat. "asa-i in tenis!". inca o analogie: cantareti care au participat in anii de glorie ai Eurovision-ului si care au luat locul 1 (cu coronita) au fost uitati de a doua zi si altii, care poate s-au clasat pe locuri codase au ajuns sa faca turnee zeci de ani. :)

Florentina spunea...

Zalex, ai vazut cele doua programe?

Nu am spus niciun moment ca singurele atuuri ale lui Plushenko au fost curajul si bucuria. Am subliniat doar ca pe langa un exercitiu foarte bun si mai valoros tehnic, mai exista si alte lucruri care trebuie luate in seama. Ca sa ai certitudinea tu ca arbitru ca ai pus pe primul loc o evolutie care face diferenta si care va ramane in istorie.

Resping acuzele de subiectivism. Chiar daca tu ma stii pe mine fan Plushenko, nu as face afirmatii pe care nu le pot proba. Pentru ca stiu ce spun si ma uit la patinaj de prea mult timp ca sa nu fiu super in tema si cu modul cum se puncteaza si cu tot. Cred ca am si scris pe aici ca nu as fi avut nicio pb. cu aurul luat, eventual, de Lambiel sau Daisuke Takahashi. Daca ei faceau un exercitiu fara cusur. Si n-aveam nicio pb. pana la urma nici cu Lysacek daca exercitiul lui era superior ca valoare. Dar nu a fost.

In competitia asta au fost suficiente probleme care au inceput cu programul scurt, cu ordinea in programul scurt, schimbata la Vancouver, in comparatie cu modul in care s-a stabilit ea la Torino. Intrat al zecelea in concurs, nu la final, (unde se stie ca sunt cei buni), Plushenko a facut un program excelent, cu cvadrupla, dar nu a fost notat pe masura. Pentru ca a existat senzatia, la nivelul arbitrilor, ca "aceia buni sunt la sfarsit" si "sa nu ne intindem acum sa dam note uriase ca nu se stie ce mai urmeaza". Asta e o problema veche. Foarte veche. La Torino, ordinea s-a tras la sorti. Aici s-a stabilit ordinea intrarii in concurs in functie de clasamentul modndial. Retras din activitate de trei ani si jumatate, evident ca Plushenko a ajuns sa intre al zecelea in concurs. Iar cei cu rezultate bune in ultimii ani, toti, gasca, la sfarsit.

Pe principiul asta, elementelele lui Plushenko, chiar daca executate brici, au fost notate mai slab. Poti sa ma crezi pe cuvant cand iti spun ca acelasi exercitiu al lui Plusheno, patinat in ultima grupa!, ar fi fost cu totul altfel evaluat. Si, ca urmare, dupa scurt, n-ar mai fi fost 50 de zecimi de punct distanta intre el si Lysacek, ci 2-3 puncte minimum. Care ar fi facut ele singure, fara dubii, diferenta.

Pe de alta parte, in programul lung, a fost o problema cu cvadrupla, notata prea slab. Mai cu seama in combinatie cu tripla. Dar asta e o problema generala a sistemului actual de notare. Sistem care trebuie in mod evident schimbat. Nu ca e vb. de Plushenko, ci pentru ca incurajeaza evolutiile "risk-free". Cu alte cuvinte, hai sa nu sarim cvadrupla, sa nu riscam, sa acumulam puncte si sa castigam fara prea multe strofocari. Yagudin, in 2002, a castigat titlul olimpic cu 2 cvadruple. Noi suntem acum in situatia de a avea campion olimpic fara niciuna, cu setul de triple care se sare din anii 90.

Eu as putea sa indrug verzi si uscate aici, ore bune. Dar nu cred ca are sens. Nu ma acuza de subiectivism DOAR pentru ca sunt fan Plushenko. Nu are absolut nicio legatura. Urmareste discutiile, controversa starnita de povestea asta. Sunt patinatori extrem de valorosi, specialisti si comentatori de pe plan mondial, nu rusi!, care sustin aceeasi chestiune: ca s-a facut o imensa nedreptate! Fan sau nefani Plushenko. N-ar avea niciun sens de pilda sa se bage in discutie Elvis Stojko (canadian) sau Saha Cohen (americanca) sau Philip Candeloro, sau, atentie!, una dintre fostele antrenoare ale lui Lysacke, in discutie, Tatiana Tarasova, care nu il agreeaza oricum pe Plushenko.

Comentariul tau m-a enervat. Inchid cercul: urmareste programele.

Atat.

Alexandru Zaharia spunea...

nu pot sa spun decat ata: ma bucur ca am o prietena atat de bine informata in ceea ce priveste patinajul! n-a fost in intentia mea sa te evervez - poate doar sa te zgandar un pic. dar uite ce comentariu frumos ai scris! :)

Florentina spunea...

Ei da :) L-am scris. De nervi :)

Anonim spunea...

Fac o comparatie intre patinaj si un alt sport favorit al meu , ski-jumping. Si aici ca si in patinaj exista niste arbitrii care dau note pt stil. Si exista si o saritura - la care conteaza ft mult lungimea... Aurul olimpic a fost castigat ( intr-o finala in care americanii sau canadienii n-au nici cea mai mica sansa la medalii) prin cea mai lunga saritura cu sacrificarea stilului.
Asta e. N-ai cum sa ai si telemark si sa sari si peste 140. Asta a facut Simon Ammann si a castigat desi polonezul Malysz a avut un stil mai bun si un telemark perfect.
Acelasi lucru ar fi trebuit sa se intample si cu Plushenko. Cvadrupla e o saritura de " peste 140m" si bonusul pt ca a executat aceasta saritura - cand altii - inclusiv campionul olimpic nu reusesc sa o faca nici macar la antrenamente - ar fi trebuit sa fie unul pe masura.
E stupid ce s-a intamplat in proba masculina. Singura care mai reusea in ultimii ani sa ne mai ridice nivelul de adrenalina. pt ca pana la urma vorbim de patinaj - sportul... De mai bine de 10 ani patinajul feminin nu a reusit sa evolueze din punct de vedere tehnic - facand mereu comparatia cu cel masculin - unde la un moment dat erau ft multi patinatori care incercau cvadrupla... acum ce-am facut??? - am adus si patinajul masculin in punctul mort in care se afla cel feminin - unde asteptam de ani de zile sa se sara triplu axel si avem fiori la o combinatie de tripla cu dubla.
E o chestie serioasa pt noi astia care ne omoram sa mergem pana la torino pt patinaj. si sper sa fie o chestie serioasa si pt cei care fac sportul asta sa fie asa de iubit.
Si DA sper ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede pt cei care vor patina dupa plushenko ...