luni, februarie 22, 2010

In spatele fiecarui campion e un antrenor rus


Celor care cred ca suprematia rusa in patinaj e pe cale sa se incheie, dat fiind ca Rusia e posibil sa nu ia niciun aur la actualele JO din Canada, le spun doar atat: va inselati amarnic. Lucrurile stau chiar invers: rusii conduc lumea, cand vine vorba de patinaj. Cele mai mari nume ale patinajului, originare din Rusia, dupa o cariera fabuloasa si medalii cat cuprinde, au devenit si cele mai mari nume ale antrenoratului. Fostii campioni europeni, mondiali si olimpici, care au reprezentat Rusia in tineretile lor, sunt astazi si cei mai tari antrenori. Si niciun sportiv care se respecta, fie el american sau ce-o fi, nu concepe sa nu fie antrenat de un rus daca vrea sa aiba la un moment dat aurul de gat. Ca isi iau antrenor rus full time sau ca trece cateva luni pe la scoala de patinaj a unor rusi, asta conteaza mai putin. Ceea ce conteaza e ca nu poti sa ratezi o perioada de pregatire cu un rus daca vrei sa contezi in patinaj.

L-ati auzit pe americanul Johnny Weir vorbind in rusa cu antrenorii din stanga si dreapta lui si zicand, catre camera, nonsalant, "vsem privet" (salutare tuturor)? Stiti ca Lysacek (da, da, acest Lysacek cu aere si medalie de aur castigata pe triple) a trecut pe la Tarasova? Ca si Sasha Cohen? Ca extrem de multe perechi sunt antrenate de Natalia Liniciuk si Ghenadi Karponosov? Ca britanii Kerr sunt indrumati de Evgeni Platov? Ca Tess Virtue si Scott Moir, cei care sunt pe locul I inainte de programul liber la dans, sunt antrenati de Maria Zueva si Igor Spilband? Ca si cei de pe locul II acum, Meryl Davis si Charlie White? Ce ziceti de Elena Ceaikovskaia? De Vladimir Kotin? De Nikolai Morozov? De Viktor Petrenko? De Alexandr Julin?

Cu alte cuvinte, desi medaliile de la olimpiada asta merg si vor merge masiv catre sportivi care nu vin din Rusia, Rusia ramane o putere extraordinara in patinaj. Ok, nu sunt medalii pentru Rusia (din motive pe care nu le mai comentez, ca ma dor deja buricele degetelor), dar ce e important e ca in spatele fiecarui campion (de oriunde ar fi el) e un antrenor rus. E o aberatie, deci, sa spui ca suprematia rusa in patinaj e pe cale sa se sfarseasca. In realitate, scoala rusa de patinaj e peste tot.

Poze mai vechi si mai noi cu cativa dintre campionii-antrenori rusi.

Tarasova. Tatiana Tarasova. Infofolita aproape intotdeauna intr-o haina de blana, apriga si concentrata.


Marina Zueva si Andrei Vitman, anii 70

Marina Zueva si Igor Spilband, astazi, unii dintre cei mai cunoscuti antrenori:

Natalia Liniciuk si Ghenadi Karponosov, pe la finalul anilor 70, cand concurau.

Astazi, formeaza o echipa de antrenori de top. Aici, incadrandu-i pe favoritii mei, rusii Oksana Domnina si Maxim Shabalin.

Mai jos, Nikolai Morozov. Un tanar antrenor cu o viata amoroasa foarte complicata. A fost casatorit cu patinatoarea Tatiana Navka, a divortat, s-a recasatorit cu patinatoarea Caroline Douarin, ca sa divorteze si sa se recasatoreasca apoi cu alta patinatoare de top, Shae-Lynn Bourne:

Si last, but not the least, my very personal favourite: Evgeni Platov. Unul dintre patinatorii mei de suflet. Care a castigat doua titluri olimpice consecutive in proba de dans cu Pasha (Oksana) Grishuk. Astazi, antrenor. Mai jos, cu Pasha:





2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu te lasa purata de val in competitia asta falsa intre rusi si restul lumii. ( asta zic eu care m-am certat cu unii pe yahoo ajungand de la lysacek vs plushenko la USa vs restul lumii:)))) Nu e vorba despre asta...

Florentina spunea...

N-are nicio legatura una cu alta. E doar ceva ce-mi trece prin cap de multa vreme, fara legatura cu olimpiada asta, pana la urma.

E o realitate: antrenorii rusi fac legea. M-am inflamat putin, date fiind circumstantele, dar nimic nu schimba o stare de fapt.

Citeam deunazi o replica aproape rautacioasa a Marinei Zueva, care ii antreneaza pe Tessa Virtue si Scott Moir, care au luat azi aurul in proba de dans, cum ca "Rusia o sa reinceapa sa castige medalii numai daca ii va obliga, numai daca ii va strange pe toti antrenorii rusi acasa, in tara". Rautacioasa - zic - e replica, din partea unei antrenoare rusoaice care s-a format ca patinatoare in Rusia si a castigat medalii in Rusia si a ajuns ce e astazi datorita educatiei ruse in materie de patinaj.
Ei, pana la urma, asta e. Si rusii se mai americanizeaza :)
Si dau tot intr-un conflict ruso-american, observ. Asa ca ma opresc :)