sâmbătă, septembrie 27, 2008

Malaga: plaja si muzeul de muzica

Ziua 5

Astea au fost coordonatele zilei de 10 august, duminica. Bine, retineti faptul ca duminica orasul e cam mort. Mort, in sensul ca e inchis cam tot. Magazine, muzee, chestii, trestii... nope. In alta zi. Duminica, lumea iese la promenada si se duce la plaja. Se umple Calle Larios cu tot soiul de cantareti si cu tot soiul de statui umane, din-alea ca la Barcelona. Domnii si doamnele malagueneze ies la plimbare si la o inghetata, fluturand evantaie... Acestea fiind zise, am incercat sa ne adaptam. Am bagat niste sandvisuri la Pan's (cred ca numai eu am bagat :)), ne-am minunat (pentru a cata oara?!) de incetineala tipica locuitorului de Malaga (pe bune, lumea se misca in reluare, mai cu seama duminica), dupa care ne-am dus la un muzeu. Singurul deschis duminica.

Museo Interactivo de la Musica, din Plaza de la Marina (poza de sus).

Am mai fost noi, cu Fuhreru' si cu Ali, la un muzeu similar in Viena si cred c-am stat acolo vreo trei ore, asa de mult ne-a placut. Ca era asa, oarecum futurist, cu multe instrumente ciudate:), un fel de muzeu al muzicii viitorului. Ciudat, asta e cuvantul. Ca bagai capul in niste gauri si auzeai cum suna metroul din Tokyo, puneai urechea pe ici pe colo si ascultai rasete, vanturi... (vanturi din-alea de trage nepotzica mea, Dora :)) Parc-acolo era si o camera in care era recreata atmosfera din burta unei mame: ce aude un bebel, ce sunete ajung la el si sub ce forma, cand pluteste pe-acolo, prin burta... Si mai faceai si pe dirijorul, asta era piesa de rezistenta. Si tu dadeai din betisor, orchestra de pe ecran se enerva ca nu dai cum trebuie din betisor... tare de tot.

Ei, muzeul muzicii din Malaga nu e chiar asa de indraznet si e alcatuit din incaperi cu tematici diverse: originile muzicii, instrumente din toata lumea, galeria de senzatii, instrumente muzicale din cranii si din oase, muzica andaluza, instrumente cu corzi, instrumente pe baza de aer (vezi acordeonul), instrumente de percutie, muzica electronica, cum au aparut inregistrarile...

Cuvantul cheie al muzeului, regasit si in titlu (si de-aia mi-a si placut asa de mult) este interactivitatea: peste tot gasesti un instrument de incercat... o vioara, un pian, o harfa, un acordeon, o tobita din-aia de flamenco... E lesne de inteles ca am incercat toate instrumentele, ba io, ba Mariusache, ba pe doua voci, ca era un taraboi acolo, de nu ne mai auzeam nici gandurile :) Noroc ca era duminica si ca nu mai era nimeni in muzeu. Ba da, erau cei de la muzeu care au venit la un moment dat sa ne spuna ca nu avem voie sa facem poze, dupa ce facusem vreo suta deja :))

... muzica pe baza de cranii si de oase...

... tot asa...

... si scoici...

... v-am povestit ca am eu un instrument preferat, cand vine vorba de flamenco... Uite-l:

Ah, da, si Mariusache si-a pus aici in cap, dupa modelul Monica Columbeanu, in incaperea destinata muzicii andaluze, o palarie cu zorzoane... care parea palarie, dar care cred ca era un instrument :)) Da' nu pot sa pun poza, ca nu am voie :)) Nu poci pentru ca sa il deconspir... dar a fost nostim :)

Stati sa va pun si un filmuletz serios, luat de pe youtube, din interiorul muzeului. Cred ca e de promovare, ca arata foarte bine :) Luati de va uitati :))



Dupa amiaza, ne-am dus la plaja. Si inainte de plaja, am mancat la Chiringuito - El Cachalote de Malaga.

Retineti, se mananca super bine aici: e o bodegutza din aia pe plaja, ca la noi la mare, dar mancarea e ireprosabila. Si servitul, la fel. Ca am avut un chelner - zbarnaici, care ne-a adus imediat si salata asortata (cu legume si cu ton), si gambas-urile lu' marius, si pulpas-urile mele (pulpas - caracatita, labute de caracatita :)). Ma rog, retineti cateva cuvinte cheie: ensalada (salata), zumo (suc), zumo de naranja (suc de portocale), cerveza (bere)... Delicios!! Stati ca am uitat ca a venit unul sa ne cante "Brasoveanca"... Doamne, zici ca eram la nunta... Era roman, v-ati prins.
... Uite-aici se faceau pestii, in barcuta asta... barcuta-gratar :)

Pe plaja... Mariusache m-a pus sa promit ca o sa scriu despre nisipul naspa de pe plaja din Malaga. Bine, daca vede ca am scris nisip, o sa lesine. "Ala nu era nisip!". Pai, nu prea era... era un praf prafos :) si noroios. Adica, era un fel de nisip, dar nu ca al nostru, al nostru e bestial. Al lor, al malaguenezilor, era murdaricios si fierbinte! Tare fierbinte!

Apa era faina, limpede, cu observatia ca la un metru de mal, te duceai pana la gat...

... si tot pe mal, erau niste pietroaie... Sa-ti spargi capul, nu alta! In rest, fain :) Soarele mai simpatic si mai prietenos... stateai o zi pe plaja si nu te inroseai, pe la ora 7 seara era umbra deja in anumite zone ale plajei Malagueta... si la 7.30 venea mareea :) Trebuia sa iti muti cearsaful cativa metri mai sus, ca te lua apa.

Ce trebe retinut e ca plajele noastre au nisip mai fain, dar pe nisipul nostru isi intind burdihanele la soare niste exponante... ca mai bine te duci in Malaga si stai pe nisipul ala prafos si murdaricios. Am zis!

Uite si-o fetita dragutza blonda si creatza :))

Seara am mancat la Aladino Hamburguesa, in Plaza de Uncibay. A se retine, ca ne-am intors aici de nu stiu cate ori. Hamburgerul Aladino e foaaaarte bun. Si foooarte mare. Costa, cred, 3.30 euro dar facea toti banii.

Ne vedem/auzim zilele urmatoare, ca mai am de povestit din vacanta noastra andaluza :))

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ma faci invindioasa cu pozele astea din vacanta, dar nici o poza cu Mariusica? Hmmm...Scump la vedere!

Florentina spunea...

Mariusica nu doreste sa fie deconspirat :)) Dar, daca te uiti cu atentie, mai vezi cate un picior, cate o bucata de tricou, cate un pantalon scurt :)) Sau, la postul cu aniversarea, cate o umbra... Respectam dreptul la intimitate, ce sa facem :))