vineri, august 29, 2008

Pe nerasuflate

Intrerupem povestile din vacanta pentru o portie de sanatate :) A se vedea mai jos.

Dimineata, coborat la metrou pe la Piata Unirii 1. Trecut de aparatele de varat biletele. Venea valul. Valul uman de la cele doua metrouri. Nu se poate sa nu prind unul din asta cand vreau sa traversez si eu pasajul, sa ajung la Piata Unirii 2. Varat persoana proprie in val. Alta varianta nu e. Contopit cu valul. Mers la pas grabit, adaptat valului. Gadilat ceva pe nas. Stranutat. Din spate, "Sanatate". Nu prea auzi chestii din-astea pe la metrou (sau oriunde), asa ca multumit. Un nene cu par alb, cu doua pungi in mana si cu o palarie atarnand pe spate. De paie. Palaria. Figura de om bun. De-aici incepe un citat, ca sa stiti. Interventii personale nu mai exista :)

"Da, sanatate... Ca acuma, vara, pe caldura asta, suntem foarte dispusi sa contactam microbi... Dar va spun eu cum sa scapam de probleme. Ati auzit de salata tzatziki, nu? Aceea pe care o mananca grecii. Tzatziki. E foarte buna, nu lasa microbii sa se apropie. Se iau patru castraveti. Da, patru castraveti din-aceea micuti si se taie marunt. Dupa aceea, se ia o capatana de usturoi. Da, o capatana intreaga, ca la patru castraveti atata trebuie. O capatana. Se taie si usturoiul marunt. Mai trebuie o legatura de marar si iaurt. In cel mai rau caz, Sana. In cel mai rau caz. Acuma, cu iaurtul... Eu iau de la "Brenac", se cheama "Ulcica", foarte bun. E mai maricel asa, dar se pune tot. Si zeama de la doua lamai. Sau daca nu, otet de mere. Dar otet. Nu puneti mere simple, otet. Dar reteta originala e cu zeama de la doua lamai. Ei, salata asta pe timp de vara e fenomenala, nu te mai prinde niciun microb. Si se consuma de trei ori pe zi. Dar... neaparat, cand consumati prima data, consumati sambata. Sa fiti acasa. Ca produce... curatenie generala. Mie o singura data mi s-a intamplat. Dupa aia, a fost totul bine. Dar sa fiti acasa. Dupa aia, va reglati. De trei ori pe zi. Reteta de la greci, foarte buna salata. Si neaparat sa consumati marar, ca e foarte bun vara. Si usturoi. Usturoiul contine un antibiotic natural, nicio bacterie nu a capatat rezistenta la el. Si iaurt, care contine calciu. Calciul, nu multa lume stie, e si dezinfectant. Acuma, nu stiu ce Dumnezeu au facut astia de la Danone, ca iaurtul lor era bun. Dar acuma are un gust dulce-acrisor, eu i-am dat si in judecata pentru gustul asta. Si va zic, incercati sa consumati cat mai putina carne. Cat mai putina. Si fara salamuri. Ca salamurile, toate salamurile contin nitrati. Contin azot. Nu mai zic ca toate animalele sunt hranite cu ingrasaminte chimice. Dar carnuri... cat mai putine. Lumea zice: Nu mananc carne, ca fac colesterol... Nu, dar faci altceva. Slanina, va spun eu, slanina e singura grasime care se arde, ca ea contine grasimea animalutului. Eu iau din As toate retetele, de-acolo le iau. Si mai e o carte mai groasa, cu retete, a Mariei Treben. Dar asta e mai scumpa. Dar din As... sunt foarte bune. Gata, fug ca mi-a venit metroul, ma duc la Universitate. Sanatate".

S-a inchis cercul cu a doua urare de "sanatate". Vi se pare mult ce-i aici? Monologul s-a intins pe vreo cateva minute, atatea cate iti iau sa traversezi pasajul dintre statia Unirii 1 si Unirii 2. Luat si eu metroul spre Pipera. Si lectia de sanatate :)

3 comentarii:

Alexandru Zaharia spunea...

Superb! Sunt mare fan al bonding-ului asta, asa, pe nepusa masa, pe strada... Oameni care sa fie atenti la ce ti se intampla si sa reactioneze cumva. Scriam in postul cu restaurantul Bucataria Violetei ca un alt client, trecand pe langa mine, mi-a soptit un "Bofta buna!" care m-a facut sa ma simt foarte bine. S-a notat reteta de tzatziki. Multumiri! Si... sanatate!

Florentina spunea...

A se retine ca trebe consumata prima data sambata, amanunt foarte important :)

Anonim spunea...

Mi-ai facut pofta! Merci pt retzeta:)