luni, decembrie 01, 2008

Franturi de Ferentari


Ziua alegerilor parlamentare mi-am petrecut-o in Ferentari. In Colegiul 20, unde se-nfruntau Oana Niculescu - Mizil (PSD+PC) si "Razboinicul luminii", Gigi Becali (PNG-CD). La ora 8 si ceva, eram deja la o sectie de votare, pe la 11 si ceva inotam, la propriu, prin noroaiele din fata Scolii 134, unde a venit Gigi sa voteze, pe la 2 eram tot prin Ferentari, la sediul de campanie al Oanei Mizil. Seara mi-am incheiat-o apoteotic la "palat". Palatu' lu' Gigi. Pe la 11 noaptea, am ajuns acasa si s-a incheiat ziua. Ziua alegerilor parlamentare. 30 noiembrie 2008.

Nu am timp acum sa va spun tot ce-am facut ieri, dar pun niste textisoare pe care le-am scris pentru gazeta si care au mai suferit modificari, la montaj :)) Ca eu stiam ca tre' sa scriu mii de semne si am vorbit cu zeci de oameni, si, cand colo, m-au redus la mult prea putine semne si am acumulat frustrari. Pun pe blog bucatelele de text scrise ieri pentru ca le-am scris ca pentru blog. Fara sa le chinui prea mult - cum fac de obicei. Le-am scris dintr-o bucata. Asadar, alegeri in Ferentari... (si dupa aia, o istorioara de la palatul lui Gigi, exclusivitate pentru blog :))

Oana Niculescu - Mizil versus „Războinicul luminii”


O ceaţă deasă învăluise, ieri dimineaţă, Ferentariul, iar blocurile coşcovite de pe strada Amurgului arătau şi mai rău decât în mod normal. Faţadele blocurilor serveau, însă, drept panouri electorale: întrezăreai, din loc în loc, postere roşii, pesediste, şi, lângă ele, câte-un îndemn, scris cu litere de şchioapă: „Hai Steaua!”. Căci în Colegiul 20 - Ferentari, lupta pentru un scaun de deputat în Parlament s-a dat între Oana Niculescu-Mizil, reprezentanta PSD+PC, şi Gigi Becali, de la PNG-CD.


În drum spre secţia de votare de la Şcoala nr. 141, doi inşi comentau: „Bă, n-o mai aduce pe nevastă-ta cu geacă portocalie aicea, c-o vede Vanghelie, zice că e cu PD-u’ şi nu ne mai dă nimica!”. Mariana Ciobanu, de 35 de ani, ştia ce vrea: „Să ne pună şi nouă carton pe blocuri, că ne curge apa-n casă! Să ne ia gunoaiele, să nu trăim cu copiii în jeg! O să votăm pe asta care e la noi aicea, pe Oana Mizilu, că Vanghelie ne-a dat bani, ne-a ajutat”. Lângă un grup de votante, unul în stare de ebrietate: „Fă! Vă duceţi la vot? Se dă ceva? Ne dă şi nouă ceva?”. Dezamăgit că nu-i răspunde nimeni, l-a luat la întrebări pe jandarmul de la şcoală: „Mie cine îmi dă 100 de euro să votez?”

Oana, în linişte, Gigi, cu alai

Foto: Revista Monden

La 10.30, însoţită de câţiva colegi de partid, şi ei candidaţi în sectorul 5, a venit şi Oana Niculescu – Mizil să voteze la Şcoala nr. 141. Cât ai zice „vot”, au înconjurat-o solicitanţii. „Mă voi lupta pentru oamenii din colegiu”, i-a asigurat şi a plecat aşa cum a venit. În linişte. De cealaltă parte, Gigi Becali şi-a făcut apariţia cu alai, înotând prin noroaiele şi băltoacele din faţa Şcolii nr. 134, din strada Baciului. Vreo cincizeci de inşi şi mai bine s-au postat, alături de Gigi, pe scările din faţa şcolii şi i-au sorbit cuvintele. Înghesuială, gălăgie, circ, poze cu telefonul, „Hai fă-ncoa, să te vezi la televizor cu Gigi Becali!”, „Uitaţi-vă la noi cum trăim, fără apă, fără canalizare!”, scandări: „Be-ca-li!”, „Be-ca-li!”. Peste toate, zâmbetul lui Gigi: „Le rezolvăm, le rezolvăm...” Şi siguranţa lui: „Am fost la biserică, m-am rugat la Dumnezeu şi o să vedem deseară cum se-anunţă: «Becali, deputat! PNG, în parlament». În colegiul meu nu-mi fac probleme!”. La plecare, voci în mulţime: „E cam subnutrit! Nu mai are bani...” Şi concluzii amare: „Hai că e vrăjeală aicea! Nu ne dă nimica!”

”Tot Evanghelie o să ne ajute!”

Când pun ştampila pe buletinul de vot, alegătorilor din Ferentari nu le pasă de culoarea politică a candidaţilor. Pentru ei, e mult mai important “cine le-a dat în campania electorală şi cât le-a dat”. După principiul ăsta s-au condus ieri locuitorii arondaţi Colegiului 20 - Ferentari, puşi să aleagă între Oana Niculescu – Mizil (PSD+PC) şi Gigi Becali (PNG – CD). Câştig de cauză părea să aibă, în prima parte a zilei, Oana Niculescu-Mizil, susţinută puternic de colegul de partid şi primarul Marian Vanghelie. Căruia locuitorii îi erau recunoscători că i-a ajutat cu diverse. “Ăştia ne dau de mâncare, pe ăştia i-am votat”, a punctat hotărât Ştefan, de 55 de ani, ieşind din curtea Şcolii nr. 141. La Şcoala nr. 134, acelaşi punct de vedere. “Tot Evanghelie o să ne ajute! Că ne-ajută pe capete, ne-a dat bani, ajutoare”, era hotărâtă Ecaterina Gheorghian, de 60 de ani. Nea Ilie, de 80 de ani, a votat cu “PDSR-ul” dintr-un motiv foarte simplu: “Ăştia sunt în sector la noi, ne-au mai ajutat cu ce-au putut. Dar mai e ceva. Am votat cu ei că dacă vin alţii... alţi flămânzi! Care fură de la început.
Ăştia poate sunt sătui, naibii!”.

Foto: Revista Monden

Când a apărut Gigi Becali să voteze la şcoala de pe strada Baciului, a început tărăboiul: “Stăm pe întuneric!”, “N-avem apă!”. Şi-atunci când Becali a plecat fără să dea nimic, s-a concluzionat sec: “Nu mai are bani. E falit! Nu ne-a dat nimic”, “Păi cum să dea, că era cu televiziunea după el...” La Şcoala nr. 136, o femeie era decisă să boicoteze alegerile: “Sacoşi cu telefoane, cu zappuri, s-a dat! Saci cu de toate! De la Marian! Da’ unii n-am primit nimica, n-am primit niciun covrig. Aşa că ne-am vorbit, blocuri întregi, să nu venim la vot că suntem supăraţi!”.

La palat.

Ei, seara la palat a fost alta discutie. Si alta distractie. Am ajuns acolo pe la vreo 8 si-am stat in masina, cu Romica-soferul si Marian - fotoreporterul, pana pe la 8.40, cand ne-au dat drumul inauntru paznicii lui Gigi. In fata palatului - Marius i-ar zice "stana" - era liniste. Doar niste ziaristi rataciti - io si inca alti cativa. Palatul lui Gigi, in culori sterse de ceata groasa. Prevesteau ele ce prevesteau luminile alea blegi albe, galbene si mov...


In interior, auriu. Mult auriu. Care contrasta cu fetele ingandurate ale apropiatilor lui Gigi, care se fatzaiau pe-acolo. Io nu mai fusesem pana aseara la palatul lui Gigi: auriu, cum v-am spus, candelabre, icoane pe pereti, perdele grele de catifea, o scara asa, genul maretz... Cred ca de-aia i se zice palat. Oricum, prea mult pentru gustul meu. Gretzos de mult.

Trec la timpul prezent, ca-mi place mai mult sa scriu asa :)

Se aranjeaza scaune, se pun panouri mari cu PNG, Becali se vede si el, in spate, intr-o camera, in cadrul unei usi deschise. Gesticuleaza, se-aude comentand. Nu pare vesel. Tipa aia blonda si creatza de la OTV se fatzaie si ea pe-acolo. "Marcele, vino aici!", se agita. Se-asteapta exit-poll-urile date de Realitatea si Gigi nu iese la declaratii inainte. Ne instalam pe scari. Ascultam radio pe telefon, in cautare de rezultate, ca Gigi nu are televizor in sala mare :). Se-aude discursul lui Geoana. Gigi se lasa asteptat. Io intru in fibrilatii. Ca tre' sa dau repede in redactie replicile lui Becali si n-am nimic. Rahat.

La 21.19, iese Gigi. "Ia zi, ma! Ce vreti sa va spun acuma? Ce vreti sa va spun?" A aflat si el ca partidul lui n-a trecut pragul de 5% si nu intra in parlament. E trist. Aproape ca imi pare rau de el. Stiu, e Gigi, nu tre' sa-mi pare rau. Am avut un moment de slabiciune. Mi-l asum. Gigi urca scarile si sta pe sus cateva minute.

La 21.28 (stiu la secunda, ca eram cu ochii pe ceas, sa dau in redactie ceva. orice) se asaza cu inca vreo cativa, pe scaune, in fata camerelor. "Intrebati-ma". Nu mai are nici chef de discutii. Euforia tip becalista e o amintire. "Am aflat rezultatele. Asta e. E o dezamagire. Se pare ca lupta politica e prea grea pentru mine". Mda. N-are chef de galagie, de acuze de fraude, de chestii, de trestii, parc-a obosit. "La ora asta, nu e vorba de retragere din viata politica. Astept rezultatele din colegiul 20, unde am candidat. Probabil ca eu nu sunt atat de curat, diavolul a fost mai puternic si m-a invins. E posibil sa existe si o iesire a mea din viata publica, sa stau o perioada linistit". Dupa alte cateva minute, incheie tot asa, abatut: "Hai v-am pupat". Si ne trimite la aia mai puternici: "Daca eu nu sunt atat de puternic, ce rost mai are sa vorbiti cu mine?!"

Ei, pleaca tot poporu' de ziaristi. Reformulez: pleaca cei cinci-sase ziaristi. Si ramane echipa de la OTV, ca sa il bage in direct pe Gigi. Si mai raman eu cocotata pe scara lui Gigi, cu laptopul in brate, sa dau repede 800 de semne in redactie. Si Marian, fotoreporterul, pe langa mine, sa trimita si el niste poze.

Ma repereaza Gigi. Ca ramasesem pe scara lui si clapaceam de zor pe laptop. Reproduc dialogul. Cu observatia ca am pus, in niste locuri, niste icsi si igreci :) Asadar:

"- De la ce ziar esti, mai, fetito, ma? (obs - n-am intrat in categoria fatuci:)
- De la ziarul Icsulescu.
- Ma, da' harnica esti, ma! (ca io continuam sa clapacesc, stateam rau de tot cu timpul)
- Pai da. Am fost si dimineata la scoala la care ati votat... (n-am ce face si ma bag in discutii)
- Da? Vezi poate scrii ceva minciuni acolo. Ah? Scrii ceva minciuni? Puteti sa scrieti la minciuni de-acum incolo... Numai minciuni cate vreti voi ca nu ma mai intereseaza! Mai! Numai minciuni de-acum incolo, asa sa scrieti! A zis Gigi Becali: numai minciuni sa scrieti! Pai, daca tu il ai sef pe ... Pai, tu esti mai desteapta decat ala... cum il cheama, ma? Igrecianu! Pai, ala e un dobitoc! Cum sa-l ai, ma, pa Igrecianu sef?!"

Legenda - Icsulescu si Igrecianu inlocuiesc ele ceva, v-ati prins, vorbesc codat :)

Mda. Discutie cu Becali. Dupa care a intrat in direct la prietenul lui Dan Diaconescu si, de la ce calm fusese in fata noastra, a inceput sa se ambaleze: "Daca in Tara Romaneasca castiga un pui de comunist... (se referea, ati, inteles, la Oana Mizil, care se intampla sa fie nepoata lui Paul Niculescu - Mizil, ministru al Educatiei si ministru de Finante in anii comunismului). Daca Oana Mizil ma invinge pe mine, ce rost mai are sa mai stau eu in politica?! Daca ea are 40% si eu 15% (asa stia el aseara - azi, potrivit mediafax, oana mizil avea 50,72% si Becali - 14,95%), inseamna ca oamenii voteaza numai pe bani, pe telefoane si calculatoare! Astia sunt conducatorii pe care ii vrea Romania: astia care sa le dea telefonul si calculatorul! Vanghelie, te felicit, tata! Esti o mare valoare in Romania! Eu sunt un mare dobitoc si un mare prost ca m-am zbatut 5-6 ani in politica! Ca-mi spunea mama: lasa-i, mama! Si eu ziceam: pentru saraci, mama... Si aia saracii au votat cu Vanghelie... Pentru ce sa ma zbat eu in tara lui Vanghelie?!"

8 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo! Foarte bine scris!

Florentina spunea...

Nu stiu cine esti, dar multumesc :)

verbiaj. spunea...

si ti-a dat si tie becali ceva? o branza, un caviar, o sarma in foita aurita, un covrigel, penne genoveze sau bologneze? ca faceai foamea acolo ca sa-l pui in ziar, sa-l faci mare, sa-l faci vedeta.

Florentina spunea...

:) E-he, ieri nu a fost ziua de daruri a lui Becali. Gigi a fost ascultator, nu a oferit mita electorala in ziua votului. Ca-ntr-una din zilele celelalte, am inteles ca s-a catarat pe o taraba in Piata Rahova si a aruncat cu bancnote de 500 de ron :)

Anonim spunea...

Vezi ca am trecut peste posturile mele sterse in mod abuziv acum mult timp in urma si am decis sa te recitesc. Cred ca esti moarta de emotie! ;)
Mi-a placut postul, atit doar ca nu trebuia sa mai adaugi: "Gretos de mult" si cu tz pe deasupra! Aici deja se vede influenta lui Marius.
Ca de obicei pozele sint foarte bune.

Florentina spunea...

Der F, bine ai venit. Postul tau n-a trecut neobservat (nici n-avea cum :), doar ca intrasem eu intr-un con de umbra cu totul... Se poate sa fi fost moarta de emotie cand l-am citit, nu imi mai amintesc :)

Anonim spunea...

Making money on the internet is easy in the undercover world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat seo software[/URL], It's not a big surprise if you have no clue about blackhat marketing. Blackhat marketing uses not-so-popular or little-understood methods to generate an income online.

Anonim spunea...

[url=http://www.23planet.com]casino[/url], also known as moving casinos or Internet casinos, are online versions of notable ("chunk and mortar") casinos. Online casinos sustain gamblers to extemporize and wager on casino games shoot the Internet.
Online casinos typically rib disrespectful odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos control higher payback percentages in the servicing of downheartedness automobile games, and some proclaim payout satiety audits on their websites. Assuming that the online casino is using an correctly programmed unpremeditatedly many generator, note games like blackjack be blessed an established quash edge. The payout ditty choose than of these games are established sooner than the rules of the game.
Miscellaneous online casinos sublease or wrestle their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Worldwide Finesse Technology and CryptoLogic Inc.