joi, septembrie 11, 2008

Regina Maria, in SUA, în 1926

Intr-un interviu pentru campania "Viata de student român in SUA", Theodor Brasoveanu, doctorand in fizica la Princeton, a amintit de turneul legendar facut de Regina Maria in Statele Unite, in 1926, plecand de la cartile ei, "care fac si astazi faima colectiei de carti pentru copii a bibliotecii universitatii Princeton". Si mi-a trimis un link catre un filmuletz...

Nu stiam foarte multe despre vizita asta asa ca m-am informat. Turneul a avut loc in toamna si iarna lui 1926, iar regina a fost insotita de copiii ei, Nicolae si Ileana. Zeci de mii de americani au iesit pe strazi pentru a o intampina pe Marie of Romania, "aceasta regina din Europa", chiar daca nu stiau unde se afla Romania pe harta.

Potrivit informatiilor de pe www://princeradublog.ro, pe 15 octombrie 1926, Regina Maria a fost intampinata la New York de primarul James J. Walker, care i-a oferit cheia orasului si de o multime entuziasta care a ocupat trotuarele de pe principalele strazi din centru. Trei zile mai tarziu, a mers la Washington, unde Calvin Coolidge, presedintele de-atunci al SUA, a primit-o la Casa Alba. A mers apoi Philadelphia, la Brooklyn, in Buffallo, i s-a inchinat o oda...

"From cost to coast and sea to sea,
Our country welcomes Queen Marie.
The flags of nation, city, state,
Salute the noble, true and great"

... au urmat Portland, Denver, Indianapolis, Chicago, Minneapolis, Seattle, Kansas City... "Unii comentatori au vorbit despre un frison regalist pe care vizita Reginei l-a provocat in Statele Unite", se precizeaza pe blogul Principelui Radu. "Regina insasi a considerat ca, uneori, pompa a fost exagerata si a declarat ca si-ar dori ca, la o viitoare vizita in SUA, sa reuseasca sa vada America si nu doar sa fie vazuta de aceasta".

Uite si filmuletul pus pe muzica:

2 comentarii:

Anonim spunea...

He he, mi-a parut bine de postare si am fost incantat de colaborarea noastra la articol! O sa mai caut marturii despre aceasta vizita. Regina Maria trebuie sa fi fost un personaj plin de substanta si cu o priza incredibila la public. Aparitiile ei corespund cu ceea ce numim noi azi "international media sensation". Inca e nevoie de reabilitarea ei in memoria colectiva!

Cu multa stima,
Theodor

Florentina spunea...

Bine ai venit la mine pe blog :)) Si da, daca mai afli cate ceva despre vizita, mai da cate un semn :) Multzam frumos :)