vineri, martie 13, 2009

Preludiu


M-am intors din vacanta mea albastra-albastra, cu cer albastru-albastru si mare albastra-albastra. Cu lamai galbene, invelite in frunze verzi si proaspete. Cu ferestre deschise si flori atarnand pe ziduri de piatra.

Cu orase frumoase, cu miez medieval, cu strazi inguste si intortochiate. Cu tigla rosie pe case si ulcele de pamant in fata usilor mici. Cu rufe in ferestre si bucati de cer senin printre cladiri. Cu franturi de asfintit si umbre pe ziduri, cu felinare in forme neobisnuite. Cu scari abrupte si case inalte colorate-n galben si caramiziu.

Cu buchete mari de lalele batute, in galeti cu guri primitoare, cu floricele mici si galbene, ca niste banuti de puf, cu denumire necunoscuta. Cu faleze largi, cu niste copii jucandu-se cu marea, cu pietricele in loc de nisip, albe, gri, maro, negre, cu dungi, cu irizatii, cu firisoare, cu sclipiri.

Cu clopotnite ivindu-se printre frunze si ceasuri mari, in varf de turn. Cu pescarusi alintandu-se, chemandu-se. Cu moristi in vant si-n ochii mei. Cu alei curate, pietruite si magazinase cu minuni. Cu linistea din pietele frantuzesti si forfota din cele italiene.

Cu zeitele lui Jean-Francois Philippe, presarate pe ici-pe colo, in gradina exotica din varful unui munte. Cu panza colorata si "herbes de Provence". Cu personaje vii si simpatice, alcatuite din lamaie langa lamaie, portocala langa portocala. Cu sapun de Marsilia, in bucati mari, cu saculete cu lavanda.

Cu porturi mai vechi si mai noi, cu barcute colorate si cu iahturi luxoase. Cu privelisti fabuloase. Cu orase mirosind, de la cap la coada, a parfum si cu strazi mirosind a busuioc, a "panscotta" si-a "soupe au pistou". Cu "quiche au saumon" si "sable aux noix". Cu multe, multe poze, cu picioare rupte de la atata mers, cu liniste si cu prieteni.

Asta a fost vacanta mea pe Coasta de Azur. Am trecut, mai repede sau pe-ndelete, prin Cannes, Antibes, San Remo, Monaco - Monte Carlo, Eze Village, Menton, Ventimiglia si Nisa, unde a fost cartierul general. Adica apartamentul nostru simpatic, de pe Rue de France. Si desi pare genul de vacanta scumpa, eu va spun ca nu-i asa. Daca-ti iei bilet la low cost cu luni bune inainte si nu te deranjeaza sa mananci si sandvisuri in vacanta, e chiar ok. Mai cu seama ca te-ajuta si reteaua de transport Nice Cote d'Azur. Oriunde ai merge - la un kilometru mai departe de strada ta, la Cannes sau la Menton, la granita cu Italia - un bilet de autobuz costa 1 euro. Da. Un euro.

O sa va povestesc cum a fost in zilele urmatoare. O sa iau fiecare bucatica de vacanta si-o sa arunc in voi cu poze frumoase si vesele. Ca pe coasta azurie aproape a venit vara, strazile s-au umplut de fete curioase, iar soarele a trimis catre noi raze calde, generoase. Drept pentru care ii multumim. Mai jos, franturi de vacanta, la-ntamplare. Povestile, mai tarziu. Ramaneti prin preajma :)


8 comentarii:

verbiaj. spunea...

daca asta a fost preludiul si e atat de lung, ma gandesc cu o groaza placuta la actiunea in sine, pe care abia o astept. cu nerabadare sarata. cu o curiozitate flagranta. cu un ochi argintiu si cu unul auriu. cu urechile fandosite. cu interes. si cu abonamentul la net platit, ca sa nu cada conexiunea tocmai cand apare in cadru vreo frantuzoaica frumoasa.

Florentina spunea...

Punct ochit, punct lovit: curiozitate starnita. Si un verbiaj cu ochii mari, asteptand urmarea :))
Frantuzoaice frumoase nu prea am, iti spun de pe-acum. Ca sa nu iti creasca asteptarile. Dar nici n-au relevanta in vacanta asta, iti mai spun si asta. Au relevanta, insa, sumedenie de amanunte, de lucruri mici si placute. Pe care o sa le insir aici, unul cate unul, una cate una. Timp sa fie. Ca entuziasm e destul in a spune povesti din vacanta mea indesata. Ca-n cateva zile am vazut cat intr-o luna si vreau sa scriu aici ca sa nu uit, ca sa-mi amintesc sa nu uit. Bine te-am gasit iar la mine pe blog.

Romanul fluviu incepe cat de curand :)

Anonim spunea...

Entuziasmant!
Un mare talent al fotografiei, asta este Floricica!
Sint socat de cit de expresive sint pozele tale, de viziunea fotografica, de talentul de a prinde in poze ceea ce cu greu se poate exprima in cuvinte.
Sint jenat de stingacia pozelor mele in comparatie cu ale tale...In mod clar nu am talentul necesar pentru a rivaliza cu "obsedata", dupa cum bine spunea Mariuselu'.
Dar, asa dupa cum sustine Bill Gates, "Only the paranoid survive!".
Bravo!

P.S. - Oricit a-ti da in viitor pe un aparat de fotografiat, nu e mult! :)

Florentina spunea...

Ei, hai ca m-a apucat rasul citind comentariul tau. Un ras vesel si plin, de umflat in pene. Reactioneaz bine la laude, asta e clar :))
Si, ca o observatie, poza cu clopotul din turn si marea stralucind in spate e, de fapt, a ta. Ca tu mi-ai zis ca uite ce fain e ce se vede in partea aia.
Bun, ce mai e de zis? Mai e de zis ca astea sunt cateva poze alese din multele din spate, ca am si eu rebuturi ca tot omul si nervi ca aia a iesit blurata, ca ailalta e arsa, ca ailalta e nu stiu cum...
Una peste alta, imi place treaba asta. Sa fotografiez. Dupa cum imi place sa incerc si sa pun in cuvinte ce vad :) Vreau cam multe, nu?
Dar sa stii ca mie imi plac pozele tale, alea facute asa, fara pregatiri, fara stat la poza, pe drum, pe langa drum, fara blitz dat in ochi :)

Te mai astept si pe la celelalte posturi despre vacanta, cand vor fi scrise :)

cronicaru' spunea...

"P.S. - Oricit a-ti da in viitor pe un aparat de fotografiat, nu e mult! :)"
Cine găseşte greşeala din fraza compusă de Der F. primeşte cado, cado regalo de la cronicar, o poză cu Der F. studiind gramatica limbei române.
Iertăciune fratelo, dar un aşa instantaneu se prinde greu şi e păcat să-l ratezi.
A, şi, apropo, când îţi iei şi tu un aparat de fotografiat?

Florentina spunea...

Cronicare, si eu care credeam ca ai venit cu ganduri bune si cu chef de povesti din vacanta la mine pe blog... Cand colo, tu ai venit cu politia :)

Anonim spunea...

Cronicaru' sta cu bita dupa colt si ma tot asteapta de cind l-am luat eu un pic in balon pe tema cunostintelor de franceza...:)
Si nu ma iarta deloc! Cum ma prinde, poc, jap, trosc!
In plus, ride si de Panasonicul meu ca daca nu are 'jde kile nu e aparat. Mentalitate sovietica! Nici n-a auzit el de Made in Japan cu lentile Made in Germany! Hm!
As putea sa zic si eu ca "gramatica limbei romane" e cam vechi, cam iesit din circulatie, mon cher, actualmente se foloseste "gramatica limbii romane". Mi se pare mai corect asa! Oricum, multumesc pentru atentionare!

Chiar, ai dreptate Flory, imi amintesc cind ti-am aratat peisajul ala, dar nu credeam ca ai dat curs sugestiei mele intelepte. Oricum eu nu m-as fi gindit sa folosesc zoom-ul atit de bine pentru a scoate incadrarea aia perfecta. Nu folosesc zoom-ul mai deloc si asta e un defect.
Am incercat sa folosesc dimensiunile de buzunar ale Panasonicului pentru a surprinde lucruri pe care cei cu aparate mari mai greu le surprind: poze in autobuz, la gara, pe strada aiurea, in holul blocului, peisaje de noapte, pe cineva iesind in fuga de la buda publica...:). Lucruri pe care restul poporului chinez (voi adica) le ignora, dar care fac parte totusi din vacanta noastra si au locul lor in cutiuta cu amintiri.
Totodata am incercat sa dau mai multa spontaneitate pozelor, am incercat sa surprind fragmente de viata in stare naturala, neregizata. Din pacate la genul asta de poze ai si o gramada de rateuri, dar cele citeva care ies bine merita tot efortul.
Din pacate, la teorie stau bine, practica ma omoara.
Fii sigura ca o sa urmaresc si celelate posturi!

Florentina spunea...

Aia cu mine iesind in fuga de la buda publica din Cannes e mortala :) Face toti banii :))