joi, februarie 28, 2008
marți, februarie 26, 2008
Despre alergii si "cladiri bolnave"
Am citit io pe undeva ca poti sa ai alergie la locul de munca. Io cred ca am asa ceva :) Staaaati. Stati putin: cand spun "locul de munca", ma gandesc la cladire. La mochete. La plasme. La lipsa de aer. La caldura. La femeile de serviciu care dau cu aspiratorul exact la ora 11, cand, cu mare drag si spor, te-apuci si tu de scris. La biroul meu plin de praf. Pe care-l mai resuscitez, o data la un numar de saptamani, cu cate o gura de spirt. Uof, nu stiu care-i treaba. Stiu doar ca a venit primavara si am inceput sa ma scarpin :( Sunt mai rau ca barza asta din fotografie.
luni, februarie 18, 2008
Plushenko se intoarce!

Uite ce zice, mot a mot, Plushenko: "Am hotarat: revin in patinaj. Vin de la o sesiune de pregatire in Saint-Moritz, in Elvetia, unde am reusit sa sar triplu Axel si unde mi-am incercat fortele (n.r. - traducere libera) cu sariturile cvadruple. Anul acesta o sa particip la competitii minore la nivel national. Dar sper ca anul viitor sa pot participa la campionatele nationale ale Rusiei, la Campionatele Europene si la Campionatele Mondiale. Bineinteles, obiectivul meu il reprezinta Jocurile Olimpice. Revin in patinaj ca sa fiu la Olimpiada".
Asta e tot. Daca mai aflu ceva, va mai spun. O sa il chestionez la conferinta de presa de dinaintea spectacolelor de la Polivalenta :)
sâmbătă, februarie 09, 2008
Va mai amintiti?
Bun, ce-ati vazut voi pana acum e ceea ce vad eu cand ma uit in caleidoscop. Neavand eu ce face, am zis sa pun la treaba aparatul de fotografiat. Si da-i si focuseaza, si focuseaza, parca lentilele aparatului ar putea sa se comporte vreun moment ca si ochiul uman :)) In fine, am facut niste poze bunicele. Bunicele, in sensul ca pot sa va explic despre ce jucarica e vorba, chiar daca nu-i stiu numele. Sa mai vedem, asadar, cateva poze. Si va spun si finalul tragic al povestii...

Update: 29 martie 2008
Pentru cine mai e curios de soarta aparatului meu, care a cedat psihic si fizic in timp ce-l fortzam eu sa se comporte ca ochiul uman - aflatzi ca l-am dus la service si l-am luat inapoi. In stare excelenta. Ca desi dadea in continuare focus error, individu' de la service l-a intors la setarile din fabrica, si mesaju' naspa de pe ecran a disparut ca prin minune. Bun, si aparatu functzioneaza bine-mersi. Si cu ocazia asta am aflat ca s-au facut vreo 80.000 de expuneri (da', atzi citit bine!), ceea ce inseamna ca l-am folosit serios pe saracu' aparat. Nu stiu, pana la urma ce s-a intamplat cu el, de ce a dat mesajul de eroare - poate a vrut sa ma avertizeze pe mine sa nu il mai stresez, ca e si el, doar un aparat... - ideea e ca acu' functzioneaza bine-mersi.
miercuri, februarie 06, 2008
In sfarsit...
... un filmuletz ok, "vazubil", cu Cortes :) Despre bilete si despre nervii mei, va povestesc altadata. Filmuletzul, asadar:
Sertare
Flamenco,
Joaquin Cortes,
lucruri care-mi plac,
video
marți, februarie 05, 2008
Am inaugurat o noua rubricutza...
Sunt pusa pe imbunatatit blogul. Ma si gandeam zilele trecute care ar fi trebuit sa-l numesc altfel, sa-i zic "despre lucruri care-mi plac", nu "despre toate si despre nimic". Ei, faptu-i consumat. Pana una-alta, dupa ce am inaugurat o sectiune care cuprinde linkuri catre articole scrise de mine cu precadere in ultimul an, am decis acum sa strang, intr-un alt coltisor al blocului - tot in stanga, numit Citeste... citeste... reciteste... - articole de-ale altora, articole care mi-au placut la un moment dat. Articole care-mi plac inca.
Inaugurez rubricutza cu o poveste de suflet. E despre satul Morometilor si-i apartine unui om mare. De la care am invatat tot ce stiu, de la care mi se trage aplecarea asta catre reportaj. Il cheama Sorin Preda. Scriitor, reporter si profesor. Articolul a fost publicat in Formula As, în anul 2000 (nr. 419). E impecabil. De la prima litera pana la ultimul punct. Cititi-l. Garantez ca n-o sa va para rau.
Inaugurez rubricutza cu o poveste de suflet. E despre satul Morometilor si-i apartine unui om mare. De la care am invatat tot ce stiu, de la care mi se trage aplecarea asta catre reportaj. Il cheama Sorin Preda. Scriitor, reporter si profesor. Articolul a fost publicat in Formula As, în anul 2000 (nr. 419). E impecabil. De la prima litera pana la ultimul punct. Cititi-l. Garantez ca n-o sa va para rau.
Morometii - halta finala
Satul copilariei, evocat de fratele scriitorului,
Alexandru Preda
Satul copilariei, evocat de fratele scriitorului,
Alexandru Preda

Din toti Morometii nu a mai ramas decat el, Alexandru Preda. Sae sau Saica, dupa cum ii spun prietenii. Ceilalti s-au prapadit unul dupa altul, urmandu-l parca pe Marin: Gheorghe (Achim), Ilinca si, de curand, Mita (Tita). O familie cam ciudata, rasucita in vrej, cu copii din trei casatorii - un rand al Joitei Preda (Catrina), alt rand al lui Tudor Calarasu si, la urma de tot, copiii celor doi: Marin, Ilinca, Alexandru - mezinul, al mai mic, cel care la masa se grabea sa termine mai intai mamaliga, dupa care incepea sa planga: "Uite, mama, cum mananc branza goala". Primind inca o portie de mamaliga, se grabea sa infulece branza, reclamand apoi nefireasca situatie: "Uite, mama, cum mananc mamaliga goala". Se scula satul de la masa, repetand de doua-trei ori figura. Era un joc. Oricum, Joita il proteja, fiind cel mai plapand dintre toti. De asta l-a si dat la scoala, ca pe Marin. Nu era facut pentru munca grea a campului. Nu se compara in nici un caz cu Achim care lua in dinti sacul de 50 de chile si urca cu el in podul casei, sa vada lumea de ce era in stare. Sa fii bun de munca insemna sa ai falcile si umerii puternici. Sa tii la tavaleala. Sa joci Calusul ore in sir. Sa fii ca Buric, al mai al naibii calusar din sat, care la nunta, vazand musafirii pleostiti, lua masa in dinti si pleca cu ea, semn ca trebuia sa inceapa jocul.
De ce il cheama Sae si nu altcumva? Alexandru Preda ridica din umeri, constatand filosofic: "Ei, uite, la asta nu m-am gandit". Daca insisti cu intrebarea, iti raspunde pe masura: "Sa se mire prostii, de aia!". Dumnezeu stie cine a inventat numele de Sae sau de ce Guicai i se zicea Ga Maria. Ce inseamna Ga? Asa-i vorba la Silistea. Spui bat pentru bunic, bata pentru bunica, iar pe pisica o alungi strigand: Zat!
Alexandru Preda foloseste multe din expresiile lui Moromete: "Ce ranjesti fasolele la mine?"... "Da-mi si mie parascovenia aia"... "Esti destept. Te pomenesti ca esti singur la sotie!", iar daca il intrebi ce vrea sa manance, iti raspunde invariabil: "Raci, scoici si melci". Adica ce ai in casa. Nu are preferinte, nu face nazuri.
Dintre toti fratii, e cam singurul netrecut in "Morometii". Nici vorba sa fie suparat pentru asta. I se pare normal, cata vreme Marin, autorul, ii luase locul in carte, dandu-se drept mezinul familiei. Ratiuni literare. El, care a citit o sumedenie de carti, stie ca nu te joci cu ratiunile literare. E mandru, totusi, ca pe un exemplar din "Imposibila intoarcere" Marin Preda ii multumeste pentru formula de acum celebra: "Pe ce te bazezi?". A luat-o de la el. Prin urmare, intr-un fel, a intrat si el in istoria literaturii, ca ceilalti din familie.
Branza fripta pe jar - alt gust, alta tarasenie
Viata i-a imprastiat care incotro pe cei ai lui Moromete: Ion (Nila) a plecat pe front, unde a si murit. Marin s-a tras la Bucuresti, cum bine se stie, iar Sae a ajuns la Bacau. In Silistea nu au ramas decat fetele, asa cum convenisera in prealabil: baietii mergeau la scoala, daca renuntau la pamant, la mostenire, la cele cateva pogoane de arabil. Asta e si scuza lui Sae, atunci cand il pui sa-si aminteasca de copilarie, de casa parinteasca, de sat. A parasit Silistea pe la 14 ani, pentru a merge la Scoala de Meserii - Grivita. Nu mai tine minte "cu exactitate" cum statea pe atunci treaba in sat: "Una-alta, ca la tara, parca tu nu stii?".

Cel mai frumos era toamna. Atunci incepea vanatul de iepuri, harmalaia copiilor care, cu batele in mana, starneau dintre haturi si porumbisti puzderie de iepuri. Tot atunci, copiii mancau lapte covasit dupa pofta inimii. Mulgeau oile la camp, puneau laptele intr-o ulcica, o legau la gura cu frunza de dovleac si o ingropau in pamant. Dupa doua saptamani, laptele era mai gros decat iaurtul.
Gusturi de mult uitate revin in memorie. Povestind, Sae se mira si el. La sfarsitul lui august, ingropau printre randurile de vie pepeni cruzi. O luna mai tarziu, cand dadea prima bruma, erau copti si zemosi, numai buni de mancat. Tot la camp ("In pamanturi") frigeau branza pe jar. Era o nebunie. Era, oricum, altceva decat mamaliga si branza rece. Pe jar coceau si ouale. Alt gust, alta tarasenie. "Cam asta am mancat noi toata copilaria. Hat, mai tarziu, am trecut la cas de oaie zapacit cu oua nebatute, zdrobite direct in tigaie. E o mancare grea. Cade cu zdronc la stomac, dar merge."
Noaptea, la pascut caii
Marin Preda se infuria cumplit cand cineva pomenea de copilaria lui nefericita. De unde pana unde? Orice copilarie este fericita. Nici Sae nu e de alta parere. Era teribil, domle! Sa mergi noaptea sa pasti caii pe luna - o luna mare si alba ca painea de test. Sa calaresti pe desalate, simtind vantul si spaimele intunericului cum iti trec pe la ureche, infiorandu-te sau tolanindu-te in iarba inalta si racoroasa. Sa auzi linistea pasunii, sforaitul si nechezatul calului. Sa joci cu copiii bobicul, poarca sau tranta. Sa prinzi o zi de Craciun, mergand cu colindetele sau sa traiesti o zi de Pasti, zi pentru care baietii mai smecheri isi pregateau ouale rosii punandu-le in varf sacaz si alte parascovenii, ca apoi sa intre din casa-n casa, la ciocnit. Sa prinzi macar Calusul, cu Mutu cel nebun imbracat in femeie, sau sa asisti la Spalatul de Rusalii,cand femeile scoteau in batatura scaunelul, cazanul cu apa, un brat de rozmarin, lana de oaie si sapun de casa neinceput si abia apoi chemau barbat de cruce (copil sau matur) sa-l spele pe picioare.

A lu' Patanghel
Nu e usor sa-i intelegi pe taranii din Silistea. Unii sunt asa, altii altfel - fiecare dupa facultati. Cam toti trebuie sa fie buni de gura, sa nu se lase. Daca taci si nu stii sa intorci vorba esti prost. Cocosila, cand intra in curtea lui Tudor Calarasu, striga de la poarta: "Ba, zapacitule, esti acasa? Esti prost, ba! Da o tigara!", dar nimeni nu se supara. Era un fel de "buna ziua" si "ce mai faci". Altele erau jignirile, vorbele de ocara. Moromete daca se supara pe nevasta, ii spunea: "Taci, ma, dosadito!". Era grav, si femeia disparea cu lacrimi in ochi. Ceea ce nu suporta silisteanul e sa te dai ce nu esti, sa te scalambai fara motiv. Si acum Sae rade cand isi aminteste de vecina lor, Anghelina Bibinei, care striga sa se auda in tot satul, lui fiu-sau, iesit in fata portii, la taclale: "Sanduleee, ti-ai luat perna?". Adica fiu-sau intrunea toate calitatile sa nu stea cu posteriorul direct pe marginea santului. Tot ea ii striga lui barbata-sau: "Corneleee, unde ai pus toporul (secera sau ce o fi fost)?" si ala raspundea invariabil, soptit parca: "In pelaria mea".

Alexandru Preda povesteste, scuzandu-se cand si cand. Multe le-a uitat. "Nu m-am gandit niciodatasa retin cutare si cutare lucru, ca o sa vina cineva sa ma intrebe cum a fost." De altfel, Marin a avut o memorie fenomenala si acum, n-ar mai fi nimic de adaugat. Tudor Calarasu, zis si Patanghel, era asa cum l-a prins Marin in carte. Sigur ca a mai pus de la el. Nila nu era asa cum l-a descris. Dimpotriva, era un baiat bun si linistit. Tot asa, se poate spune ca Balosu nu era vecinul lor, in spate stand Marin Mitroi, iar Morometii nu e un nume luat de la rusi - cum prost si in necunostinta de cauza zicea Eugen Barbu - ci era numele unei familii din sat.
In Silistea, oamenii au primit "Morometii" care cum a citit-o. In general, nu le-a placut. Vazandu-si numele in carte, multi au crezut ca baiatul lui Tudor Calarasu a vrut sa-i denunte, sa le faca rau. Unii comentau ironic: "Al dracului si baiatul lui Patanghel (Tudor Calarasu). Taie salcamul in curtea lui si copacul cade la Balosu, in capul celalalt al satului". Altii, cum a fost Ilie Barbu, au venit la Marin sa-i ceara drepturi de autor. Incercau si ei marea cu degetul. Chiar si acum, daca mergi la crasma din centrul satului si tragi cu urechea, taranii nu prea discuta despre Marin Preda. Omul cel mai respectat in Silistea e generalul Dragnea. El a facut - se zice - sosea asfaltata pana in sat, el a ajutat multi veterani de razboi sa obtina o pensie. Marin Preda, cu casa lui memoriala, mai poate sa astepte. In lipsa de altceva, s-a organizat la scoala veche o sala cu cartile lui. Decat deloc, e bine si asa.
Sincer vorbind, lumea Morometilor a disparut. Tugurlan, Bizdoveica, Ianga, Cocosila, Balosu, Besensac, Iocan, Nasturel, Buric, Cismoaca, Geaca, Baragan (ala de striga cu goarna de se cutremurau salcamii), Costica Rosu sau Aristide Primarul se odihnesc de mult in cimitir. Au disparut pana si salcamii, oamenii lasand ici-colo cate un corcodus, pentru umbra si ceva tuica. Paraul Cainelui, in care pe vremuri se inecau oameni, e un firicel de apa, usor de trecut cu piciorul. Casele, padurea Cotigioaiei, curtile oamenilor - toate parca s-au facut mai mici. Nimic nu mai e ce-a fost. Lumea a plecat la Bucuresti, la Pitesti, in tara, manata de necazuri si de serviciu. Au ramas batranii, care se sting in picioare. Amintirile lor sunt tot mai putine, mai nesigure. Din toate, a ramas o carte, "Morometii", pe care nepotii lor o invata la scoala, asa cum invata legile fizicii si ale chimiei. Pentru Silistea-Gumesti, timpul nu mai e nici grabit si nici rabdator. E doar o halta finala.
Cei care-au citit pana aici pot sa afle acum ca Sorin Preda, autorul articolului, este chiar nepotul lui Marin Preda. Fiul lui Alexandru Preda (Saica, Sae), care umbla la cutia cu amintiri in povestea de mai sus.
duminică, februarie 03, 2008
Asa inceput de an...
... mai zic si eu! Ia cititi/priviti aici:
Joaquin Cortes - 7 martie 2008 - spectacolul "Gitanos" - Sala Palatului, ora 20.00
Joaquin Cortes - 7 martie 2008 - spectacolul "Gitanos" - Sala Palatului, ora 20.00

Evgeni Plushenko (cu Edvin Marton, Surya Bonaly, etc.) - 24 si 25 aprilie 2008 - Sala Polivalenta, 0ra 19.00

Sertare
Joaquin Cortes,
lucruri care-mi plac,
Plushenko,
vesti bune
Abonați-vă la:
Postări (Atom)